Ny molnlösning lagrar datan inom EU

Franska Molnet Bleu Lagrar Data Inom Eu

Nu lanseras det franska molnföretaget Bleu som kommer sälja molntjänster från Microsoft från lokala datacenter. Bleu kan klassas som ett Cloud de Confiance, det vill säga ett pålitligt moln, och därmed användas av till exempel franska staten, myndigheter och sjukhus. 

Skapandet av ett Cloud de Confiance, på engelska Cloud of Trust, för Frankrike kommer att ge franska staten och andra aktörer med kritisk infrastruktur fördelarna med flexibla molntjänster på en säker plattform, säger Aiman Ezzat, vd på Capgemini. 

Det är de franska bolagen Capgemini och Orange som lanserar det nya molnbolaget Bleu. Bleu strävar efter att kunna förse kunder med en oberoende och pålitlig molnplattform med en stor portfölj av digitala lösningar och samarbetsverktyg. 

Bleu kommer att erbjuda molntjänster från Microsoft 365 och Azure, men Capgemini och Orange ska ha full kontroll över datacentren som kommer vara separerade från Microsofts globala datacenter-infrastruktur. Därmed ska de franska kraven på dataöverföring uppfyllas. 

Datacentren kommer vara stationerade i Frankrike och driftas av anställda på Bleu. 

Att de bemöter dessa krav ska alltså göra att Bleu kan räknas som ett Cloud de Confiance, ett pålitligt moln, och därmed användas av franska myndigheter och annan kritisk verksamhet. 

Bleu kommer att accelerera Frankrikes digitala transformation och bidra till landets fortsatta ekonomiska tillväxt, säger Jean-Philippe Courtois, President Microsoft Global Sales, Marketing and Operations. 

Källa: Capgemini

28 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng