Microsofts data ska stanna inom EU

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

– Vi kommer inte längre att behöva flytta våra kunders data utanför EU. Det gäller för alla våra plattformar, som Azure, Microsoft 365 och Dynamics 365. Vi kallar den här planen för EU Data Boundry for the Microsoft Cloud, skriver Brad Smith, president och tidigare chief legal officer på Microsoft, i ett blogginlägg.

Data inom EU

Bakgrunden till Microsofts nya satsning att tillåta sina kunder att hålla all sin data inom EU, är att det finns många olika typer av data, och att välja var dessa data ska ligga någonstans rent geografiskt, har tidigare varit ganska svårt. Olika data är olika känsliga och kan av juridiska skäl således inte skickas kors och tvärs mellan vilka länder som helst.

Alla som använder molntjänster är tvungna att kategorisera all sin data, vilket kan handla om alltifrån biometriska data och annan persondata, till data som uppstår under samtal med Microsofts support.

– Det som denna förändring konkret innebär är att det kommer bli betydligt enklare för både privata och offentliga verksamheter att göra riskanalyser kring sitt data, och det ger en större tydlighet inom vilka jurisdiktioner som persondatat finns, säger Daniel Akenine, teknikchef på Microsoft Sverige.

Dataskyddsombud i diskussion 

Enligt Daniel Akenine har det funnits en stor diskussion inom både Sverige och Europa om så kallade tredjelandsöverföringar, alltså när data lämnar ett land och går in i ett annat.

– Jag har haft många diskussioner med dataskyddsombud och regleringsmyndigheter och det är just ett sätt att kunna göra enkla analyser av var datan finns som efterfrågats mest. Vi tror att detta kommer att underlätta den möjligheten dramatiskt.

GDPR och NIS

De senaste åren har informationssäkerhet blivit en alltmer brännande fråga för företag och offentliga verksamheter, vilket också speglas i juridiken med GDPR, NIS och Schrems II-domen.

Daniel Akenine, Teknikchef Microsoft Sverige

Daniel Akenine, teknikchef, Microsoft Sverige.

Microsoft har redan idag resurser och datacenter i Europa som behandlar data på ett informationssäkert sätt, men nu ska alltså bolaget öka på den kapaciteten, bland annat tack vare att nya datacenter byggs, bland annat utanför Gävle här i Sverige. 

– Den här satsningen innebär ganska stora tekniska förändringar, som blir möjligt delvis tack vare att vi bygger fler datacenter i 13 EU-länder, säger Daniel Akenine.

Ett Privacy Center of Excellence kommer att upprättas i Dublin, dit kunder kan vända sig för att hå hjälp att välja rätt lösningar och bygga in rätt dataskydd i sina molnlösningar.

Förenklingen i datahantering kommer att vara tillgänglig i slutet av nästa år.

6 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock, Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng