Lynk & Co och framtiden med Microsoft

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

– Frågor om hållbarhet och återvinning av it-utrustning har kommit ännu mer i fokus för oss. I takt med att vi växer i Europa ser vi över logistiken för att få utrustning till allas hemmakontor på ett smart och hållbart sätt. Vi överväger en egen variant av BYOD, där medarbetarna köper mobiler och datorer hos lokala leverantörer och som då också ansvarar för återvinningen, säger Martin Ström, Manager Workplace Services på Göteborgsbaserade bolaget Lynk & Co.

Office 365 utan krångel

För Lynk & Co, som tillsammans med Volvo ingår i Geelykoncernen, har pandemin har haft relativt liten inverkan på it-utvecklingen. Kanske delvis tack vare Martin Ströms motto som är it utan krångel.

– Som en stor start-up är vi vana att anpassa oss till förändringar i omvärlden. Ur ett it-perspektiv innebär det en stor vilja hos våra medarbetare att jobba med ny teknik och nya plattformar. Vi jobbar mestadels med Microsofts standardprodukter och Office 365, där vi är snabba att anamma nya funktioner som användarna uppmuntras att testa.

– Jag håller också utbildningar i Teams för nyanställda minst en gång i månaden om hur de kan jobba effektivare med sin laptop, och Microsofts digitala verktyg.

Den kanske största förändringen är konverteringen från spontana kaffemaskins-diskussioner och många andra möten till helt digitala alternativ för 350 medarbetare runt om i Europa. Målet är korta och personliga möten med en tydlig dagordning och fokus på att få saker gjorda.

– Vi jobbar för att skapa smarta, väl förberedda möten från chattar till ståmöten. Vid bokningen föreslår systemet kortare tider än arrangören lägger in. Redan innan pandemin jobbade vi med en mer personlig synlighet i våra interna digitala kanaler, och det arbetet bara ökar i betydelse nu.    

Hybridarbete framöver

Kombinationen distansarbete och kreativa medarbetare med nya digitala verktyg har inte inneburit ett ökat problem för it-säkerheten.

Lynk O Co, Martin Ström, Manager Workplace Services

Martin Ström, Manager Workplace Services på Lynk & Co.

– Jag såg fler potentiella hot när medarbetarna reste och använde öppna nät på flygplatser och hotell. Men självklart ökar hotbilden hela tiden, och det finns krafter som tycker det är en merit att testa säkerheten hos nystartade företag som får stor uppmärksamhet. Samtidigt ska sägas att vi har bra lösningar och rutiner på plats sedan tidigare. Microsoft erbjuder ett säkerhetsmässigt försprång med Enterprise-verktygslådan och utvecklingstakten har ökat enormt under den här tiden.

Med mer verksamhet i Europa växer it-budgeten helt enligt plan men det kan såklart förändras över tiden.

– Post-corona bedömer jag att hybridarbete med 50/50 på kontoret och hemma är här för att stanna. Det kommer innebära en del ytterligare investeringar för att utrusta bra arbetsplatser på fler ställen, säger Martin Ström.

10 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto Lynk & Co

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng