IOS-spårning nekas av 96 procent

Appspårning Ios Iphone

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

I IOS-uppdateringen 14.5 finns den nya funktionen App Tracking Transparency. Via den får alla användare frågan om de tillåter att en app spårar deras aktivitet när de använder andras appar.

Frågan dyker upp när de för första gången använder, laddar ned eller uppdaterar en app. Om man säger ja till appspårning nyttjas informationen sedan för att bland annat kunna skräddarsy annonser efter användarbeteenden.

Enligt analysbolaget Flurry är det bara runt 4 procent av alla amerikanska användare som efter uppdateringen låter sig spåras av enskilda appar. Runt om i världen ligger siffran på cirka 12 procent. Flurry har samlat in data från 2,5 miljoner användare i USA och 5,3 miljoner globalt.

De låga siffrorna lär kunna oroa reklamfinansierade företag som Facebook, Twitter och Snapchat. Facebook har bett Iphone-användare att aktivera spårning och vd:n Mark Zuckerberg var kritisk redan innan uppdateringen ägde rum då han menade att svårigheterna att skräddarsy annonser kommer få stora konsekvenser för bland annat e-handlare.

Facebook menar också att Apple gör förändringen av vinstintresse, inte för att de bryr sig om användarnas integritet.

Det går även att helt stänga av apparnas möjlighet att fråga om de får spåra användaren. Det har enligt Flurry gjorts av 5 procent av de globala användarna och 3 procent av alla amerikaner.

Källa: Engadget, Flurry Analytics

12 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng