Google räddar jiddisch och sicilianska

Google Ai Woolaroo Översätter Objekt

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.

Språk som talas av ursprungsbefolkningar försvinner i rask takt världen över. För att motverka detta har Yugambeh Museum i Australien arbetat tillsammans med Google Arts and Culture och tagit fram Woolaroo, ett AI-baserat språkverktyg byggt på öppen källkod.

Verktyget använder maskinlärning och bildigenkänning för att i realtid översätta fotoobjekt till utrotningshotade språk. Om det finns flera objekt i ett foto kan användaren scrolla och välja vad som ska översättas.

Förutom att kunna översätta har Woolaroo även utformats för att uppmuntra individer som talar de utrotningshotade språken att bidra med nya ord och ljudinspelningar för att hjälpa till med uttal.

I dagsläget finns de tio språken yugambeh, sicilianska, jiddisch, kreol, grekiska från Kalabrien, māori, nawat, tamazight, yang zhuang och rapa nui, som talas på Påskön, i appen. Alla språk kan översättas till engelska, spanska och franska.

Du kan ladda ned appen Google Arts & Culture och öppna Woolaroo-verktyget därifrån. Appen finns på både IOS och Android. Det går också att hitta verktyget på g.co/woolaroo. 

Källa: ZDnet

10 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Google

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng