Digital fritidsgård med Vinnova

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

– Under pandemin har vi testat många olika sätt att behålla kontakten med ungdomarna, men det är svårt att få till interaktion i de verktyg vi har idag. Vi tror att det kommer att finnas ett behov av ett digitalt komplement även efter pandemin, säger Åsa Säfsten Boman, avdelningschef på Fritid Unga inom Umeå kommun.

Ignite Sweden

Umeå kommun har inlett en dialog med några av de bolag som är kopplade till Ignite Public, en del en del av Vinnova-nätverket Ignite Sweden, som knyter samman svenska startups med offentliga verksamheter för att initiera piloter för olika lösningar.

Tanken är att fritidsledare och ungdomar tillsammans ska vara med och utveckla en plattform, som kan fungera som en sorts digital fritidsgård. Plattformen ska vara interaktiv, engagerande, och trygg.

– Den digitala mötesplatsen kan vara ett sätt att nå nya målgrupper till exempel hemmasittare, ungdomar som tycker att det sociala känns jobbigt eller de som har långt till en fysisk mötesplats, säger Åsa Säfsten Boman.

Växande samarbete

Maria Finch-Westin affärsutvecklare på Ignite Sweden, ser att fler och fler offentliga verksamheter tar hjälp av Ignite Public för att hitta lösningar på utmaningar i sina verksamheter, inom breda områden som hållbarhet, digitalisering och automation.

– Jag är väldigt imponerad av Umeå kommuns engagemang. Det är ett jättefint gäng som verkligen vill att det ska bli bra för ungdomarna. De har identifierat ett behov som behöver en lösning och de landade frågor som mandat och medel för det inledande arbetet tidigt. Jag ser fram emot nästa steg, säger Marit Finch-Westin, affärsutvecklare på Ignite Sweden.

Källa: Uminova Innovation

3 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng