Diggs satsning på vaccinpass med öppen källkod

Vaccinpass, Öppen Källkod, Digg, Skylt På Flygavgångar På En Flygtplats Med Ett Flygplan Som Speglar Sig I Skylten

Öppen källkod kan bli nyckeln till Sveriges vaccinationsbevis som kommer ingå i tjänsten Gröna beviset. Nu hoppas Digg att ett Hack for Sweden-event kan hjälpa till att hitta lösningar för en svensk e-legitimation.

– I april enades medlemsländerna inom EU om att införa gröna digitala bevis som innehåller tre delar, som förutom delen om vaccinationsbevis, även innehåller bevis om testresultat och tillfrisknande. I dagsläget är EU-förordningen fortfarande under arbete. Vår uppgift blir nu att arbeta för att säkerställa och utveckla infrastrukturen för att möta EU:s krav, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Digg.

Gröna beviset

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, fick i februari i uppdrag att med hjälp av Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten utveckla en digital infrastruktur för det digitala vaccinationsbeviset, Gröna beviset.

Lanseringen av tjänsten är beräknad till juni, men för att logga in behöver användaren ha en sorts svensk e-legitimation, och förhoppningen är att får fram lösningar detta under ett Hack for Sweden-event. Dessa lösningar ska vara i öppen källkod och kunna delas globalt.

EU-krav

Det svenska vaccinationsbeviset kommer också att behöva möta de krav som EU ställer in en kommande förordning.

– Det är väldigt roligt att Digg har fått förtroendet att dels projektleda utvecklingen av ett vaccinationsbevis som kommer att underlätta resande inom EU, dels att hitta lösningar för att inkludera de som exempelvis inte har en svensk e-legitimation och använda Hack for Sweden som verktyg, säger Mats Snäll.

Källa: Digg

6 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng