Ett samarbete med Dell

Apex skapar ett nytt Dell

Dell går all-in i Apex, en ny samling av as-a-service-lösningar inom bland annat lagring, moln och edge. Apex kan komma att förändra bolaget i grunden, menar vd:n Michael Dell under keynoten på Dell Technologies World.

Vi har en historia av att gång på gång helt göra om våra affärsmodeller, Apex är det senaste exemplet av det, säger Michael Dell, vd och grundare av Dell Technologies. 

När Michael Dell inleder sin keynote på Dell Technologies World ligger fokuset på covid 19-pandemin. Han pratar om det senaste året som ett år av mänsklighet, ödmjukhet, desperation och inspiration, samtidigt som han tackar sina kollegor och partners för det hårda arbetet.

Tillsammans förhindrade vi en fullständig samhällsekonomisk nedbrytning. Det är ingen överdrift, utan det är vad vi teknologer har åstadkommit för världen sedan nedstängningen startade, säger Michael Dell.

Edge som framtid

Under pandemin med det ökade distansarbetet har investeringar i moln och molntjänster ökat lavinartat, vilket är en utveckling som kommer fortsätta. En ännu större utveckling ser Michael Dell gällande IoT, självkörande fordon och dylikt, vilket i mångt och mycket handlar om data som genereras i edge, det vill säga kanten av molnet. Därför blir edge en nyckelteknologi de kommande åren.

Data kommer genereras i den riktiga världen, i edge. Tre fjärdedelar av all företagsdata kommer att hanteras utanför molnet eller ett traditionellt datacenter 2025. Och när edge-teknik expanderar över branscher och städer genom utrullningen av 5G kommer möjligheterna vara oändliga. Potentialen för företag är lika stor i edge nu som den var i molnet för tio år sedan, säger Michael Dell.

Enligt IDC kommer hälften av all datacenter-infrastruktur och över 75 procent av all edge-infrastruktur att konsumeras som tjänst 2024. Och det är här som Apex kommer in, vilket under keynoten benämns som ”det nya” Dell Technologies.

Apex ska förändra hur företag köper och använder Dells produkter och tjänster. Den nya it-som-tjänst-portföljen ska göra det lättare för organisationer att skala upp sin digitala transformation. Via en panel kan företag skala sin it utifrån varierande behov, rulla ut nya applikationer och snabbt starta upp nya projekt. Inom Apex-portföljen finns fyra olika tjänster: Data Storage Services, Cloud Services, Custom Solutions och Console.

Everything-as-a-service

Kortfattat ska Data Storage Services ge en förenklad lagring-as-a-service upplevelse. Cloud Services ska ge en säker molnupplevelse i såväl publika och privata moln som i edge. Custom Solutions är en teknikportfölj som erbjuder bland annat servrar, lagring och hyperkonvergerat. Och Console är, som det låter, en interaktiv konsol där kunder kan hantera, identifiera och prenumerera på tjänster som passar deras behov.

Apex kommer in för att samla våra moln- och as-a-service-funktioner. Det är agilt och anpassar rätt teknik med dina affärsbehov, tillsammans med möjligheten att snabbt skala upp och ned. Vi gör din infrastruktur i i hög grad automatiserad, multicloud-baserad och tjänstebaserad. Därmed kan du lägga tid, kraft och investeringar på din data och dina applikationer för att skapa affärsresultat och konkurrensfördelar, säger Allison Dew, Chief Marketing Officer, Dell Technologies.

Dell ska från och med nu kunna rulla ut it-tjänster via Apex på 14 dagar och addera ytterligare Apex-resurser på fem dagar. I framtiden kommer allt som Dell erbjuder som tjänst att vara Apex-stämplat.

Vi är väldigt förväntansfulla. Det här är ett helt nytt kapitel för vårt företag. Nästa steg är everything as-a-service, säger Michael Dell.

7 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Dell

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng