Ett samarbete med HPE

Upplev edge med Aruba

Edge-to-cloud-eran är här och den kommer att vara lika stor som mobile first-epoken. Det menar Arubas grundare Keerti Melkote under bolagets event Atmosphere. Dessutom lanserar Aruba flera nyheter om plattformen ESP. 

Det är i den intelligenta kanten i exempelvis butiker, klassrum och på farmer som mestadelen av datan från användare, sensorer och enheter kommer genereras. Den behöver distribueras på ett så kostnadseffektivt, smidigt och automatiserat sätt som möjligt, säger Keerti Melkote, grundare av Aruba, en del av HPE.

Eventet Aruba Atmosphere inleds med att Keerti Melkote håller en keynote med rubriken Your journey, your edge. Han menar att vi nu står inför en digital transformation där kant-till-moln är navet.

2010 gick vi igenom BYOD-eran där alla började använda smarta telefoner, plattor och appar och började använda dem även på jobbet. 2015 kom mobile first-eran där trådade och trådlösa nätverk arbetade ihop, molnet började nyttjas alltmer och AI-funktioner började användas för att göra nätverken mer intelligenta.

Nu kommer vi till edge to cloud-eran där trådlöst, trådat och WAN förs ihop, AI är inte längre en funktion utan det är inbyggt i nätverksarkitekturen. Samtidigt är zero trust och SASE-säkerhet, det vill säga Secure Access Service Edge, implementerat och allt levereras i en flexibel konsumtionsmodell, säger Keerti Melkote.

Här kommer Aruba ESP, Edge Services Platform, bolagets plattform för tjänster inom Edge-teknik, in i bilden. För att möta den nya eran lägger Aruba in nya funktioner i ESP som ska underlätta transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys.

Säkra IoT-enheter

En nyhet är att Clearpass Policy Manager, som kontrollerar åtkomst och säkerhet i nätverk, nu även erbjuds som en del av Aruba EdgeConnect SD-WAN. Det ska skapa en zero trust-segmentering för att säkra bland annat IoT-enheter. Samtidigt ska användare få en enhetlig och automatiserad hantering av roller i nätverket.

Dessutom integreras Aruba Threat Defence med Aruba EdgeConnect, vilket betyder att de som använder det sistnämnda verktyget nu på ett enhetligt sätt kan överblicka och snabbare upptäcka hot.

Keerti Melkote Aruba

Keerti Melkote, grundare av Aruba, en del av HPE.

Genom integrationen av Clearpass Policy Manager och Aruba Threat Defense med plattformen för EdgeConnect SD-WAN finns nu ett samlat rollbaserat ramverk. Detta gör det enklare för våra användare att introducera lösningar som bygger på Zero Trust och SASE, säger David Hughes, chef för WAN-delen hos Aruba. 

Lita på AI

Nytt är också att Aruba Orchestrator Management Console nu levereras med förkonfigurerade inställningar för en mängd olika leverantörer av molnsäkerhet. Det är något som ska underlätta valfriheten när användare vänder sig allt mer mot en molnarkitektur uppbyggd runt tidigare nämnda zero trust och SASE.

 Användare kan därmed få en mer flexibel och molnbaserad modell som dessutom har stöd för integration av tjänster från en mängd olika leverantörer. Allt orkestreras centralt från en enda plats, säger David Hughes.

Den digitala transformationen är här och framtiden kommer att se radikalt annorlunda ut jämfört med tidigare. Företag behöver omfamna edge-to-cloud-arkitekturen och lita på tekniker såsom AI så att den kan generera värde till din organisation, avslutar Keerti Melkote.

14 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng