Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Träddata bättre i molnet

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

– Primusköket, solstickorna och Haglöf tillväxtborr är de tre mest spridda svenska produkterna i världen. De finmekaniska produkter för skogsbruk som Haglöf utvecklade för 100 år sedan är desamma som vi idag digitaliserar och exporterar till över 200 länder, säger Patrick Lidström, CIO på Haglöf Sweden med huvudkontor i Långsele, en mil väster om Sollefteå.

Myndigheter, industrier och små och stora skogsägare behöver många olika typer av information om skogens tillväxt för skogsvårdsplaner och avverkning. Haglöf mätverktyg används bland annat för att samla information om trädens typ, ålder, diameter och höjd, markens nivåskillnader och omgivande biotoper.

– Företagets första finmekaniska produkter, tillväxtborren och mätklaven, har med tiden utvecklats enligt den senaste tekniken. Flera av våra digitala lösningar började som en förfrågan från en kund, till exempel ett stort skogsbolag. I nästa steg kan vi erbjuda mindre skogsägare och andra kunder en liknande lösning för deras behov. Vi har skött all utveckling och programmering själva här i Långsele.

Appar för 200 marknader

Med kunder verksamma i världens alla skogar erbjuder företaget idag 1 000 olika appar.

I takt med att AI utvecklas kommer det finnas mer möjligheter.

– Det finns stora lokala skillnader och utmaningar för skogsbruket. När en skogsägare i Sverige vill avverka för att tjäna ett visst belopp, mäter man hur mycket som behöver avverkas för den intäkten. Det blir inte för mycket och inte för lite och vi mäter skogen där den står. I andra länder i Europa är det vanligare att mäta stockarna, för att bara ta ett par exempel.

Oavsett var i världen en app används kan datan sparas från skogen till molnet via appen Haglöf Link.

– Haglöf Link stödjer alla våra elektroniska produkter. Kunder som abonnerar på vår molntjänst får säker överföring, lagring, tillgång till analys och bearbetning av hela sitt material.

Enklare datainsamling

Haglöf Sweden tittar redan vidare mot nya mål vad gäller olika typer av applikationer.  

– Det är intressant att se vad vi kan nå med olika AI-lösningar som kan förenkla och förbättra för användaren vid insamling av data. Det är dock viktigt att all överföring och lagring är korrekt, stabil och säker. Lösningarna behöver också vara dynamiska då användarna i stor utsträckning samlar in olika typer av data och dessutom använder sig av olika språk.

– I takt med att AI utvecklas kommer det finnas mer möjligheter samt få en högre acceptans bland användarna i fält, säger Patrick Lidström.

21 april 2021 Reporter Anne Hammarskjöld digit Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Hastens Sang

God app med Hästens

12 apr 2021 digit

Med Hästens nya app tar det bara ett par minuter att lägga en order, mot tidigare upp emot en halvtimme. Det ger säljarna mer tid att möta kunder och att generera affärer.

Olika Läkemedel Uthällda Ur Burk

Fass som app

7 apr 2021 digit

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

5 Män Med Olika Yrken

MS anpassar moln

1 mar 2021 digit

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin.