Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Smart från start i kulturhus

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Utsikt från Sara kulturhus i Skellefteå.

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

– Vi bygger för framtiden och för att detta hus ska kunna stå och användas för många olika syften i flera 100 år framöver, säger Maria Ekberg Brännström, vd för Sara kulturhus i Skellefteå.

Helt i trä

Sara Kulturhus i Skellefteå blir 20 våningar högt och byggs helt i trä från skog i trakterna utanför staden, för att säkerställa att det blir så hållbart och klimatsmart som möjligt. Själva arkitekturen utgår ifrån att de som vistas i det kan komma att flytta runt och det ska vara lätt att dela av och omstrukturera våningsplan efter behov.

Med restauranger, scener, stora konferensytor, konsthallar, spa och hotell, tror Maria Ekberg Brännström att Sara kulturhus, som öppnar i september i år, kommer bli en viktig knutpunkt i staden. 

– Att bygga hållbart handlar inte bara om materialet utan också om utformningen. Och i ett sådant här stort projekt handlar det om såväl den fysiska miljön som upplevelsen av att arbeta och besöka oss, säger hon.

En app för allt

En utmaning med ett så stort och annorlunda hus är att det kommer att behövas ett smart sätt att guida besökare.

Jag vill tro att bygget av Sara kulturhus bidrog till att Northvolt valde Skellefteå.

– Det kommer liksom inte se ut som ett vanligt stort center på insidan, och till exempel dörrarna till de olika scenerna kommer vara ganska dolda för den som inte hittar.

Innan arbetet med appen började var Maria Ekberg Brännström i kontakt med en kollega på socialförvaltningen som träffar många personer med olika kognitiva utmaningar som gör att det kan vara svårt för dem att ens besöka en plats om de inte redan innan har fått ta del av en modell om hur det ser ut. Det blev startpunkten för den app som nu utvecklats och där de första testerna har varit väldigt lyckade.

– Jag tänkte genast att om vi kan lösa det för dem som bäst behöver det, borde det vara en lösning som vi sedan kan bygga vidare på och anpassa efter varje individs behov. Det blir som Google Maps, fast inomhus. I den appen, som vi kallar Min personliga vän, kan vi efterhand lägga till fler funktioner och tips på vad som händer i huset. Vi har mappat den mot 3D-modellen av byggnaden och allt mappar verkligen perfekt, säger Maria Ekberg Brännström.

Smart it-system

Maria Ekberg Brännström visste tidigt att det i ett sådant här omfattande bygge skulle krävas it-lösningar som premierar effektivitet. I det syftet har en programvara köpts in som kan hantera alla typer av bokningar och planeringar, och som kopplar ihop alla system i det stora kulturhuset.

Maria Eb Proffe

Maria Ekberg Brännström, vd, Sara Kulturhus.

Det handlar om allt från att hantera fakturor och felanmälningar till att andra verksamheter i huset kan förvarna restaurangen om att det kommer mycket gäster vid en viss tidpunkt.  

– Det är ett sätt för oss att automatisera så många av de processer som inte tillför något värde som möjligt, men som samtidigt är nödvändiga. Istället för att det skickas mejl till höger och vänster mellan tio olika personer med olika roller.

Fångade upp Northvolt

Precis som många andra mindre kommuner har Skellefteå varit tvungna att försöka hitta lösningar för att motverka att förlora invånare, och förhoppningen är alltså att Sara kulturhus ska bidra till att bli ett nytt och viktigt nav Skellefteå framtida stadskärna. Och enligt Maria Ekberg Brännström kan det ha varit en fjäder i hatten när Northvolt valde att lägga sin fabrik i anslutning till staden.

– Skellefteå fanns från början inte med i dialogen när Northvolt letade efter en plats att bygga på, men jag vill tro att till exempel bygget av Sara kulturhus var med och bidrog till deras val och visar att vi planerar och bygger för framtiden, säger Maria Ekberg Brännström.

Sara Kulturhus 3D

Sara kulthurhus

Sara kulthurhus i Skellefteå blir världens största hus i trä sett till antal våningar, och med sina 25 000 kvadratmeter ett av de största i Sverige. 

Kulturhuset är döpt efter författaren Sara Lidman och ritat av White arkitekter. 

Här kommer finnas sex scener, ett Elite-hotell med 205 rum, restaurang, arbetsytor, konstutställningar med mera. 

Här en 3D-rendering av hur Sara Kulturhus i Skellefteå kommer att se ut.

26 april 2021 Uppdaterad 27 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Jonas Westling, Creative Commons/White arkitekter, Skellefteå kommun

Rekommenderad läsning

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

VR tar skolan till hemmasittare

4 maj 2021 digit

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Klimatdator 960640

MS klimatdator spår väder

23 apr 2021 digit

Storbritanniens meteorologiska institut ska tillsammans med Microsoft skapa världens mest avancerade väder- och klimatdator. Bland annat ska den förbättra noggrannheten i dagliga väderprognoser och ge tidiga varningar om extrema väderhändelser.

Ölglas Blockkedja

Först med blockkedje-öl

21 apr 2021 digit

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Google Earth Timelapse

Världen i 3D nu och då

19 apr 2021 digit

Google Earth gör en av sina största uppdateringar på många år och lägger till en helt ny dimension, nämligen tid. Med Timelapse går det att se hur planeten har förändrats från 1984 till idag.

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Coopanställd Scannar Vara Med App

Coop scannar hållbarhet

15 apr 2021 digit

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin.