Smart från start i kulturhus

Bild Tagen Innifrån Sara Kulturhus Ut På Omgivningen

Utsikt från Sara kulturhus i Skellefteå.

När Sara kulturhus i Skellefteå invigs i september blir det världens högsta trähus. Byggnaden har det senaste inom it, en genomtänkt automation och för att skapa tillgänglighet för alla finns appen Min personliga vän. 

– Vi bygger för framtiden och för att detta hus ska kunna stå och användas för många olika syften i flera 100 år framöver, säger Maria Ekberg Brännström, vd för Sara kulturhus i Skellefteå.

Helt i trä

Sara Kulturhus i Skellefteå blir 20 våningar högt och byggs helt i trä från skog i trakterna utanför staden, för att säkerställa att det blir så hållbart och klimatsmart som möjligt. Själva arkitekturen utgår ifrån att de som vistas i det kan komma att flytta runt och det ska vara lätt att dela av och omstrukturera våningsplan efter behov.

Med restauranger, scener, stora konferensytor, konsthallar, spa och hotell, tror Maria Ekberg Brännström att Sara kulturhus, som öppnar i september i år, kommer bli en viktig knutpunkt i staden. 

– Att bygga hållbart handlar inte bara om materialet utan också om utformningen. Och i ett sådant här stort projekt handlar det om såväl den fysiska miljön som upplevelsen av att arbeta och besöka oss, säger hon.

En app för allt

En utmaning med ett så stort och annorlunda hus är att det kommer att behövas ett smart sätt att guida besökare.

Jag vill tro att bygget av Sara kulturhus bidrog till att Northvolt valde Skellefteå.

– Det kommer liksom inte se ut som ett vanligt stort center på insidan, och till exempel dörrarna till de olika scenerna kommer vara ganska dolda för den som inte hittar.

Innan arbetet med appen började var Maria Ekberg Brännström i kontakt med en kollega på socialförvaltningen som träffar många personer med olika kognitiva utmaningar som gör att det kan vara svårt för dem att ens besöka en plats om de inte redan innan har fått ta del av en modell om hur det ser ut. Det blev startpunkten för den app som nu utvecklats och där de första testerna har varit väldigt lyckade.

– Jag tänkte genast att om vi kan lösa det för dem som bäst behöver det, borde det vara en lösning som vi sedan kan bygga vidare på och anpassa efter varje individs behov. Det blir som Google Maps, fast inomhus. I den appen, som vi kallar Min personliga vän, kan vi efterhand lägga till fler funktioner och tips på vad som händer i huset. Vi har mappat den mot 3D-modellen av byggnaden och allt mappar verkligen perfekt, säger Maria Ekberg Brännström.

Smart it-system

Maria Ekberg Brännström visste tidigt att det i ett sådant här omfattande bygge skulle krävas it-lösningar som premierar effektivitet. I det syftet har en programvara köpts in som kan hantera alla typer av bokningar och planeringar, och som kopplar ihop alla system i det stora kulturhuset.

Maria Eb Proffe

Maria Ekberg Brännström, vd, Sara Kulturhus.

Det handlar om allt från att hantera fakturor och felanmälningar till att andra verksamheter i huset kan förvarna restaurangen om att det kommer mycket gäster vid en viss tidpunkt.  

– Det är ett sätt för oss att automatisera så många av de processer som inte tillför något värde som möjligt, men som samtidigt är nödvändiga. Istället för att det skickas mejl till höger och vänster mellan tio olika personer med olika roller.

Fångade upp Northvolt

Precis som många andra mindre kommuner har Skellefteå varit tvungna att försöka hitta lösningar för att motverka att förlora invånare, och förhoppningen är alltså att Sara kulturhus ska bidra till att bli ett nytt och viktigt nav Skellefteå framtida stadskärna. Och enligt Maria Ekberg Brännström kan det ha varit en fjäder i hatten när Northvolt valde att lägga sin fabrik i anslutning till staden.

– Skellefteå fanns från början inte med i dialogen när Northvolt letade efter en plats att bygga på, men jag vill tro att till exempel bygget av Sara kulturhus var med och bidrog till deras val och visar att vi planerar och bygger för framtiden, säger Maria Ekberg Brännström.

Sara Kulturhus 3D

Sara kulthurhus

Sara kulthurhus i Skellefteå blir världens största hus i trä sett till antal våningar, och med sina 25 000 kvadratmeter ett av de största i Sverige. 

Kulturhuset är döpt efter författaren Sara Lidman och ritat av White arkitekter. 

Här kommer finnas sex scener, ett Elite-hotell med 205 rum, restaurang, arbetsytor, konstutställningar med mera. 

Här en 3D-rendering av hur Sara Kulturhus i Skellefteå kommer att se ut.

26 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Jonas Westling, Creative Commons/White arkitekter, Skellefteå kommun

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng