Rekordbot för Alibaba

Kina Export Import

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Beloppet på 23,7 miljarder kronor motsvarar 4 procent av bolagets försäljning 2019, som uppgick till närmare 590 miljarder.

Det är ett nästan tre gånger så högt belopp som den tidigare högsta företagsboten, där telekombolaget Qualcomm tvingades betala drygt 8,3 miljarder kronor 2015.

Bakgrunden till boten är att Alibaba ska ha utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden. Alibaba ska ha förbjudit företag som vill sälja sina produkter på deras e-handelsplattformar att även lägga ut dem till försäljning på andra sajter, enligt statliga kinesiska medier.

Pressen på Alibaba och andra teknikbolag har ökat allteftersom deras inflytande över det kinesiska samhället har blivit större.

Jack Ma, grundare och styrelseordförande på Alibaba, kritiserade Kinas finansregleringar i oktober. Efter det syntes han inte i offentliga sammanhang förrän i januari och det ryktades om att han pressats att hålla sig undan av Kinas regim.

Källa: CNN

12 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng