Microsoft AI-satsar

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

– Nuance tillhandahåller AI-lagret där sjukvården är. AI är teknologin mest högprioriterade områden och inom sjukvården finns den mest brännande tillämpningen, säger Satya Nadella, CEO för Microsoft.

Näst största köpet

Nuance är det näst största köpet i Microsofts historia, efter att bolaget tog över Linkedin 2016, och affären ser ut att landa på mellan 16 och 20 miljarder dollar.

Nuance grundades 1992, och har idag 1 600 anställda i 28 länder och är bland annat kända för att ha varit med och utvecklat Apples röststyrningshjälp Siri. De senaste åren har Nuance inriktat sig på att utveckla mjukvara för sjukvårdssektorn, med alltifrån lösningar som automatiserar avläsning av röntgenplåtar till dikteringsverktyg för läkare.

– Det här uppköpet var en strategisk no-brainer, och passar Microsofts mål att närma sig en sjukvård som omfamnar ny teknik och AI-lösningar, som handen i handsken, säger Dan Ives, analytiker på Wedbush Securities.

Mer AI till sjukvården

Enligt Microsoft är redan 80 procent av alla amerikanska sjukhus kunder till Nuance vilket kommer göra det lättare för Microsoft att nå ut till dessa, samtidigt som Nuance kommer att få tillgång till Microsofts stora kundportfölj världen över.

– Vi kommer att kunna sätta avancerade AI-lösningar i händerna på experter världen över och driva bättre beslutsfattande och skapa mer meningsfulla samverkanspunkter med Microsoft Cloud och Nuance, säger Satya Nadella.

Musk kritisk

I september 2020 erhöll Nuance en exklusiv licens för GPT-3, en språkinlärningsmodell utvecklad OpenAI som i sin tur grundandes av Elon Musk 2015, som nu uttalad sig om Microsoft köp.

– Det här ser att ut att vara motsatsen till öppenhet. OpenAI har i all väsentlighets fångats av Microsoft, säger han.

Källa: BBC, CNN

13 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng