Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Kvinnor mer videotrötta

Kvinnor Zoomtrott

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

– Studien visar att de som har fler och längre möten, samt kortare paus mellan mötena, upplever en större zoomtrötthet. Den visar också att kvinnor generellt upplever en större zoomtrötthet än män. Andelen kvinnor som uppger att de är mycket till extremt trötta av videomöten motsvarar nästan 14 procent, det vill säga en av sju av kvinnor, medan andelen män som uppger att de är mycket till extremt trötta motsvarar 5,5 procent, alltså en av 20, säger Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Géraldine Fauville har tillsammans med forskare på Virtual Human Interaction Lab vid Stanford University genomfört en enkätstudie med över 10 000 deltagare från runt om i världen. Studien visar att kvinnor och män har lika många videomöten, dock tenderar kvinnor att ha längre möten och kortare pauser mellan dem.

Enligt Jeremy Bailenson, verksam vid Stanford University och som ingår i forskningsgruppen, finns vissa orsaker som gör att vi drabbas av denna trötthet:

  • Spegeleffekten. I många videomöten ser du hela tiden en bild av dig, och vi människor tenderar att bli mer självkritiska av att se oss själva.
  • Känslan av att vara fysiskt fångad. Kameran begränsar hur mycket du kan röra på dig under mötet, och möjligheten att röra på kroppen är starkt kopplad till kreativitet och lärande.
  • Känslan av att alla tittar på dig. Ett videomöte är fullt av ansikten och alla tycks konstant titta på dig, medan i ett fysiskt möte vet du när uppmärksamheten riktas mot dig.
  • Ökad kognitiv ansträngning för att uttrycka sig och tolka kroppsspråk. Vi måste lägga mer energi på att tydliggöra när vi vill ha ordet, när vi håller med om något och på att tolka andra personers kroppsspråk via skärmen.

Men det finns ett antal sätt att minska zoomtröttheten. Géraldine Fauville tipsar om att stänga “self view”, det vill säga fönstret där du ser dig själv, och ibland stänga av kameran helt. Du kan även öka rörelsefriheten genom att öka avståndet mellan dig och kameran, samt minska videomötets fönster så att deltagarnas ansikten blir mindre.

– Vi hoppas att teknikföretag och arbetsgivare använder den kunskap som nu skapas till att skapa verktyg och en arbetsmiljö som kan minska zoomtrötthet. Arbetsgivare bör se till att videomöten inte är för långa och att det finns paus mellan dem. De bör också tillhandahålla externa skärmar, tangentbord och höj- och sänkbara skrivbord för att öka folks mobilitet vid videomöten.

Källa: Göteborgs universitet

16 april 2021 Uppdaterad 20 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.