Första drönarflygningen på Mars

Nasas Ingenuity har premiärflugit på Mars, vilket innebär den första flygningen av en drönare på en annan planet än jorden. Drönaren ska bland annat göra det lättare att kunna utforska vår grannplanet. 

Den första flygningen var ett test i hur drönaren fungerar på planeten, samt hur kontrollrummet befinnandes på jorden kan hantera tidsförskjutningen som finns mellan planeterna.

Drönaren flög i 30-40 sekunder tre meter ovanför markytan. Under flygningen övervann den flera hinder, bland annat hårda vindar, tunn Mars-luft och ett nyligen åtgärdat programvarufel. På twitter skriver Nasa:

Ingenuity har genomfört sin första flygning – den första flygningen av en motoriserad flygfarkost på en annan planet.

Att tillverka Ingenuity kostade 740 miljoner kronor och den har rotorblad som snurrar fem gånger snabbare än vad de generellt gör på jorden.

Vi hoppas att Ingenuity kommer att utöka möjligheterna för oss att utforska Mars, säger Bob Balaram på Nasa.

Ingenuity använder ett Linuxbaserat operativsystem. Mjukvaran som används baseras på öppen källkod och finns tillgänglig på Github. 

Ingenuity liftade med rymdsonden Perseverance som landade på Mars 18 februari. Det kommer ske fler testflygningar med drönaren den kommande månaden. 

Källa: Nasa, Github, SVT

20 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Nasa JPLT

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng