AI-musik av 27-klubben

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Artister som dött vid 27 års ålder går ibland under benämningen 27 Club, där återfinns bland andra Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison och Amy Winehouse.

I klippet ovan hörs Drowned in the Sun som komponerats av en AI och fått rösten pålagd av Eric Hogan, som är sångare i ett tribute-band till Nirvana.

Syftet med att spela in ny musik som låter som att den hade kunnat spelats in av de nu döda artisterna är att uppmärksamma psykisk ohälsa och hur de som lider av det kan få hjälp. 

Hela 68 procent av alla musiker har upplevt perioder av depression. Självmordsförsök är mer än dubbelt så vanliga bland personer verksamma inom musikbranschen, jämfört med allmänheten. 

Albumet går under namnet Lost Tapes of the 27 Club och finns förutom på Youtube även tillgängligt på Spotify.

Källa: Lost Tapes of the 27 Club

8 april 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Flickr (Creative commons), Lost Tapes of the 27 Club

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng