WHO varnar för falska vaccinintyg

Vaccin 960640

Världshälsoorganisationen WHO varnar för förfalskade vaccin, vaccinintyg och negativa tester för covid-19. Det och mycket annat är just nu till salu på dark web.

På vissa forum erbjuds just nu falska negativa covid-19-test och fejkade vaccinationsintyg för 150 dollar.

WHO har även varnat allmänheten om ett förfalskat vaccin som upptäcktes i Mexiko i februari, som hade administrerats till patienter utanför de godkända vaccinationsprogrammen.

Förfalskade covid-19-vacciner utgör en allvarlig risk för den globala folkhälsan och medför en extra börda för utsatta befolkningar och hälsosystem. Det är viktigt att identifiera och få bort dessa, har WHO sagt i ett uttalande.

Enligt BBC erbjuds även vaccindoser från Astra Zeneca, Sputnik, Sinipharm och Johnson & Johnson för mellan 500 och 750 dollar på dark web. Säkerhetsföretaget Check Point uppger att de sett en tredubbling av vaccinannonser sedan i januari, där vissa säljare erbjuder vaccinleveranser kommande dag.

Vi uppmanar nu alla att på ett säkert sätt bortskaffa eller förstöra begagnade och tomma vaccinflaskor för att förhindra att de används av kriminella grupper. Vi beordrar även alla människor att inte köpa vacciner utanför regeringsdrivna vaccinationsprogram, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Källa: Healthcare IT News

30 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng