Världens bästa superdator

Färgglatt Speldistrikt I Tokyo

Den tog sju år att färdigställa. Nu står världens snabbaste superdator redo att användas för att bekämpa klimatförändringar och utveckla nya mediciner.

– Jag ser fram emot att ser hur den här externa hjärnan, den mest kraftfulla som någonsin har skapats  av människan. Den kommer göra det möjligt för oss att nå en djupare kunskap om tid och rymd, kunna göra bättre analyser inom alltifrån mikrobiologi till samhällsstrukturer och hjälpa till att forma framtiden, säger Yasuhide Tajima, chef för RIST, Japan’s Research Organisation for Information Science and Technology.

74 projekt i kö

Projektet med superdatorn Fugako, som är resultatet av ett samarbete mellan det japanska forskningsinstitutet Riken och it-bolaget Fujitsu, började för redan 2014.

Efter att de totalt 432 racken färdiglevererats under maj 2020, då datorn bland annat användes i coronaforskningssyfte, är nu hela maskinen helt redo. Redan nu står 74 olika projekt i kö som förväntas starta under kommande månader.

Universums början

Med sina 442 petaflops är Fujitsus superdator långt kraftigare än alla andra superdatorer, och ska med hjälp av avancerade algoritmer kunna lösa problem på en helt ny skala. Projekt som planeras handlar om att köra simulationer om alltifrån naturkatastrofer och bygga nya material till att utveckla mediciner och till och med söka svar om hur universum en gång skapades.

Superdatorn Fugaku

Superdatorn Fugaku.

Samhälle 5.0

Redan nu har datorn kunnat hjälpa till med analyser av gener i ett cancerforskningsprojekt. Analysen tog mindre än en dag, istället för månader som det annars skulle ta.

– Detta är bara början för Fugaku och vi ser fram emot att se den nu visa upp sin oerhörda potential till fullo. Det är en nationalteknologisk tillgång som kommer att hjälpa oss till ett bättre och mer välmående samhälle med bättre energianvändning och färre katastrofer, med det ultimata målet om ett ultra-smart samhälle 5.0, säger Hiroshi Matsumoto, chef för forskningsinstitutet Riken.

Källa: ZDNet

11 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Riken/Fujitsu

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng