Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Tiktok expanderar i Sverige

Asiatisk Flicka I Rosa Mot Rosa Bakgrund

Tiktok etablerar sig nu i Sverige med både kontor och medarbetare på plats. Samtidigt har både Anders Ygeman och FOI uttryckt oro för hur plattformen kan komma att hantera användarnas data.

– Vi har aldrig på något sätt delat användardata med den kinesiska regeringen, och kommer aldrig att göra det. Här har vi ett utbildningsbehov, säger Liv Sandberg, nordisk chef för Tiktok for business.

Trump och FOI kritiska

Liv Sandberg har nyligen rekryterats till Tiktok och har i uppdrag att locka annonsörer till sociala medie-plattformen i Sverige. Appen har kinesiska ägare och utsattes för hård press under sommaren när dåvarande president Donald Trump hotade med att förbjuda appen i USA efter misstankar om att Tiktok kan dela med sig av data till den kinesiska staten.

För svensk del har Anders Ygeman uttryckt oro för Tiktoks verksamhet och har sagt att han själv inte skulle ladda ned appen. Även och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har påpekat att alla kinesiska bolag är skyldiga att lämna ut data om Kina kräver det. Tiktok menar att datan är oåtkomlig för regimen eftersom den lagras i USA.

En del av annonsmarknaden

Och det är mot den bakgrunden som Liv Sandberg nu ska etablera Tiktok på den svenska marknaden och där annonser i användarnas flöde kan bli en viktig del.

Enligt undersökningen Internet och Svenskarna från Internetstiftelse använde nästan var tionde svensk över 16 år Tiktok varje vecka under tredje kvartalet 2020.

– Självklart vill vi få fler annonsörer ombord, men vi vill göra det på ett sätt som är relevant för användarna. Man ska tillföra, inte störa. Jag är jättestolt över att vara här och över det arbete vi gör med att utveckla säkerheten för våra användare och annonsörer, säger Liv Sandberg.

Källa: SvD

10 mars 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.