Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sex gram drönare

Forskare vid MIT, Harvard och University of Hong Kong har utvecklat en insektsliknande drönare som väger lika mycket som en stor humla och är stryktålig. 

Minidrönarens småvingar kan slå upp till 500 slag i sekunden vilket gör att den kan återhämta sig snabbt även om den blir slagen av något.

Det är även möjligt för drönaren att genomföra olika avancerade manövrar, som exempelvis loopar. Den väger bara sex gram men verkar i dagsläget behöva en extern kraftkälla, vilket kan begränsa räckvidden.

Tanken är att drönaren framöver ska kunna användas vid räddningsuppdrag, för att inspektera avancerade maskiner eller pollinera grödor.

Källa: Feber, MIT

22 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto MIT

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.