Ett samarbete med Lenovo

Säker hemma med Lenovo

Med säkerhetsportföljen Thinkshield vill Lenovo säkra hemmakontoret inom både hård- och mjukvara. Det innefattar alltifrån fingeravtrycksläsare och kryptering av hårddiskar till molnverktyg och maskininlärning.

Att många jobbar hemifrån skapar en distans till it-avdelningen. Många arbetade ju varierat även innan pandemin men då åkte de iallafall in till kontoret ibland och där kunde det ske någon sorts kontroll. Nu är det svårare för it-avdelningar att hålla koll, och det är här som Thinkshield kommer in, säger Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

Lenovos säkerhetsportfölj Thinkshield berör många olika delar inom distansarbete. En del handlar om biometrisk inloggning, där valde Lenovo som första datorleverantör att 2004 gå ifrån lösenordsinloggning och istället införa fingeravtrycksläsare, vilket är något som bolaget fortfarande satsar på.

Fingret är både enklare och säkrare. Vi ser att tröskeln till att använda biometrisk teknik blivit lägre och att användarnyttan är högre än oron över att det inte ska funka. Sedan har ju användarvänligheten förbättrats enormt jämfört med 2004.

Kryptering av hårddisken

Lenovos portfölj Thinkshield stödjer även Bitlocker, ett program som krypterar allt på hårddisken. Ifall en användare har känslig information på datorn som den av någon anledning blir av med så är informationen ändå säkrad.

Vi kan även hjälpa till med att radera hårddisken om datorn blivit stulen. Tidigare behövdes en Enterprise-licens för Windows för att få tillgång till Bitlocker men numera räcker det med vanliga pro-licenser. Rent krasst innebär det att krypteringen blir tillgänglig även för småföretagare som sällan har enterprice-licenser.

Bitlocker är ju en Microsoft-produkt och för oss på Lenovo handlar säkerhet mycket om lyckade partnerskap.

Autopilot

Pasi Proffe

Pasi Välimaa, produktchef på Lenovo.

Med Thinkshield har du även tillgång till Windows Autopilot, ett molnbaserat verktyg som bland annat gör att anställda på företag får sina datorer i stort sett färdigkonfigurerade vid utrullning. Kopplat till detta finns även Lenovos egna Cloud Deploy.

Det gör att medarbetaren kan återställa sin dator hemifrån eller när hen är ute och reser, utan att behöva ta hjälp av it-avdelningen. Det enda som krävs är uppkoppling.

Ytterligare ett exempel på partnerskap är det med SentinelOne, som Pasi Välimaa kallar nästa nivå av antivirus. Genom bland annat maskininlärning och beteendeanalys säkrar och svarar antiviruset på diverse hot. Några delar av SentinelOne är standard i Thinkshield medan vissa andra kräver extra licenser, och lite så funkar Thinkshield i stort. 

– Många delar av Thinkshield ingår som standard i Think-produkterna medan vissa andra kräver extra val av hårdvara eller licenser. Du bör se på portföljen som ett smörgåsbord där vissa delar är grunden men andra kan du addera själv. Du kanske inte behöver exakt alla ingredienser.

 Sammantaget skapar dock portföljen en lättare och säkrare vardag för både användare och it-avdelningar.

19 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng