Molnfokus under Ignite

Ms Ignite 21

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

– Året vi har bakom oss har inneburit de mest omvälvande förändringarna i modern historia. Och molnet har varit avgörande för hur vi har klarat det, säger Satya Nadella, CEO på Microsoft, när han inleder Microsoft Ignite 2021, som för andra året i rad är helt digitalt.

För drygt tio år sedan började Microsofts stora satsning på molnet som Satya Nadella nu beskriver som den teknik som både nu och framöver fundamentalt förändrar hur vi lever, arbetar och driver verksamhetsnytta och lönsamhet.

Enligt Satya Nadella är det framförallt fem egenskaper som kommer att driva den kommande förändringen.

Decentraliserad data

De två första handlar om en decentraliserad och allestädes närvarande datorkraft tillsammans med data och intelligens. Fortfarande bygger mycket av världens totala datorkraft på en sorts centralisering där mycket i kedjan görs på ett ställe, men enligt Satya Nadella rör vi oss från denna modell. Ett allt större spann av enheter fortsätter att kopplas upp och datamängden i moln och inte minst i ytterkanterna expanderar exponentiellt. Då krävs mer suveränitet och decentralisering.

Det här är den största mixed reality-show som någonsin gjorts.

Samtidigt kommer data att ägas av den som skapar det och med hjälp av maskininlärning kan helt nya affärsmodeller skapas och som anpassar och uppdaterar sig själv ju mer data det finns att ta tillvara på. Och i denna utveckling är molnet centralt.

– Det här kommer att vara fundamentet för att tackla de ännu ouppklarade utmaningarna kring alltifrån personlig medicin till koldioxidåtertagande.

Samarbete och säkerhet

Punkt tre och fyra handlar om att vi inte minst under pandemin har sett hur många medarbetare har kunnat sköta sitt arbete oavsett plats, och att många bolag dessutom har möjlighet att ta till vara på kompetens och kreativitet oavsett var den finns.

– Vi har de senaste åren sett hur alla kan vara med och bidra och skapa produkter som sedan människor över hela världen kan dra nytta av. Framöver kommer denna innovationstakt och detta globala samarbete att förstärkas ytterligare med hjälp av mixed reality med molnet som fundament.

Slutligen krävs det att denna utveckling sker på ett säkert och etiskt sätt.

– För att lyckas som it-leverantör lyckas betyder det att man att hjälper andra att lyckas. Det innebär att tjänsterna måste utformas med ett inbyggt förtroende, säger Satya Nadella.

Vi kan nu på riktigt bygga upp världar av mixed reality.

Rekord i mixed reality

Ingen keynote utan en stor nyhet, förstås. I år ligger största fokus på Microsofts nya mixed reality satsning Microsoft Mesh.

– Idag skriver vi historia. Det här är den största mixed reality-show som någonsin gjorts. Microsoft Mesh bygger på kraften i Azure, av AI och av en enorm beräkningskapacitet och kommer få oss att överbrygga gränser, säger Alex Kipman, Technical Fellow, AI and Mixed Reality, Microsoft, på en digital scen med en publik bestående av avatarer från Ignite-besökare.

Mixed reality, eller kanske mixad verklighet, är som en kombination av AR och VR, där digitala objekt blandas in i den riktiga världen, och där du som användare har möjlighet att interagera med objekten.

Förändrar hur vi möts

Med Mesh vill Microsoft förändra sättet som vi samarbetar på i grunden och göra det möjligt för människor att mötas i tredimensionella ytor för att samarbeta kring projekt, och kanske framförallt få oss att känna av varandras närvaro på ett helt nytt sätt, genom avatarer av oss själva som kan gå in och ur i olika världar.

Ms Ignite Mr

Alex Kipman, Technical Fellow, AI and Mixed Reality, Microsoft, på en delvis virtuell scen under Microsoft Ignite 2021.

– Microsoft Mesh fungerar med Hololens, på mac och pc, och till och med på smarta telefoner. Dessutom kommer det att integreras med Teams på olika sätt.

Cirque du Soleil och Avatar

Tekniken har bland annat utvecklats genom ett samarbete mellan Microsoft och Niantic, företaget som ligger bakom AR-lösningen till Pokémon Go. Med på scen fanns bland annat Guy Laliberté, grundaren av Cirque du Soleil, som visade upp en färgglad drömvärld med cirkusshower, och James Cameron, regissören bakom Avatar.

– Jag har varit in och ut i AR- och VR-världen i 15 år. Och tekniken börjar nu komma ikapp på ett sätt som gör att vi på riktigt kan bygga upp världar av mixed reality. Genom att mötas över gränser världen över kan vi se hur vi tillsammans representerar lag Tellus och knäcka koden för hur vi ska hantera alla utmaningar vi står inför, säger James Cameron.

3 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Microsoft

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng