Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Krav på rysk sökmotor

Vladimirputin 960640

Alla nya mobiler, surfplattor, datorer och smarta tv-apparater ska ha en rysk sökmotor för att kunna säljas i Ryssland. Det meddelar Ministeriet för digital utveckling och kravet gäller från och med den 1 juli i år.

Det är en del av strategin att ersätta importen av mjukvaruprogram med inhemska alternativ, skriver ministeriet för digital utveckling i Ryssland i ett uttalande.

Redan första april ska vissa specifika program finnas förinstallerade på Android och IOS-produkter som säljs i Ryssland. Då handlar det bland annat om den sociala medie-appen VK och den ryska karttjänsten Yandex kartor.

Ministeriet för digital utveckling meddelar nu att även en rysk sökmotor ska vara förinstallerad på alla nya teknikprylar från och med 1 juli. Det är ännu inte kommunicerat vilken sökmotor det rör sig om, men enligt uppgifter till ryska medier lär det handla om sökmotorn Yandex.

Ansvaret kommer att ligga på tillverkaren att se till att de ryska programmen är förinstallerade. Om de inte är det kan det, genom ett nytt lagförslag, bli tal om böter på 200 000 rubel vilket motsvarar drygt 23 000 kronor.

Lagändringen kommer att göra villkoren för konkurrensen mellan inhemska mjukvaruprogram och de utländska mer balanserad, skriver ministeriet för digital utveckling.

Källa: DN

16 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Wikimedia commons

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.