Krav på rysk sökmotor

Vladimirputin 960640

Alla nya mobiler, surfplattor, datorer och smarta tv-apparater ska ha en rysk sökmotor för att kunna säljas i Ryssland. Det meddelar Ministeriet för digital utveckling och kravet gäller från och med den 1 juli i år.

Det är en del av strategin att ersätta importen av mjukvaruprogram med inhemska alternativ, skriver ministeriet för digital utveckling i Ryssland i ett uttalande.

Redan första april ska vissa specifika program finnas förinstallerade på Android och IOS-produkter som säljs i Ryssland. Då handlar det bland annat om den sociala medie-appen VK och den ryska karttjänsten Yandex kartor.

Ministeriet för digital utveckling meddelar nu att även en rysk sökmotor ska vara förinstallerad på alla nya teknikprylar från och med 1 juli. Det är ännu inte kommunicerat vilken sökmotor det rör sig om, men enligt uppgifter till ryska medier lär det handla om sökmotorn Yandex.

Ansvaret kommer att ligga på tillverkaren att se till att de ryska programmen är förinstallerade. Om de inte är det kan det, genom ett nytt lagförslag, bli tal om böter på 200 000 rubel vilket motsvarar drygt 23 000 kronor.

Lagändringen kommer att göra villkoren för konkurrensen mellan inhemska mjukvaruprogram och de utländska mer balanserad, skriver ministeriet för digital utveckling.

Källa: DN

16 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Wikimedia commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng