Intel krigar om chip

Pat Gelsinger Intel

Enligt Pat Gelsinger tillverkas alltför många chip i Asien, bland annat av taiwanesiska TSMC och sydkoreanska Samsung. Nu tar Intel upp kampen om produktionen och utökar sin tillverkning i både USA och Europa. 

Faktumet att 80 procent av utbudet kommer från Asien är inte acceptabelt för världen när det gäller den mest kritiska tekniken, säger Pat Gelsinger, vd Intel.

Runtom i världen har det på sistone funnits en chipbrist, vilket bland annat har påverkat produktionen av fordon negativt. Politiker i EU och USA har därför efterlyst att fler chipproducerande fabriker ska byggas lokalt. Intel själva har upprepade gånger missat tillverkningsmålen av chip under de senaste åren.

Mot bakgrund av detta ska Intel nu satsa 9 miljarder dollar i Europa, bland annat i Irland, på området. Dessutom investerar man 20 miljarder dollar i två nya chipfabriker i Arizona där syftet är att förstärka chiplogistiken och paketeringen.

Det kommer i sin tur stärka USA:s konkurrenskraft inom halvledarindustrin och stödja viktiga amerikanska regeringsinitiativ, skriver Intel i ett pressmeddelande.

Bolaget kommer även agera tillverkningspartner åt andra företag som designar chip men som behöver en partner för tillverkningen. Verksamheten kommer att heta Intel Foundry Services och man utmanar därmed TSMC som arbetar på det sättet. 

Källa: Affärsvärlden, BBC

26 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Intel

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng