Färre kakor i Chrome

En Chocklat Chip Cookie Delas

Google fasar nu ut tredjepartskakorna i Chrome som ett steg i att bli mer måna om användarnas personliga integritet. Samtidigt är det oklart vad det kommer innebära för alla som gör reklam via Google Ads.  

– Idag förtydligar vi att när tredjepartskakor väl har fasats ut kommer vi inte att bygga något alternativ till dessa, och vi kommer inte heller att använda dem i för våra egna produkter, skriver Google i en bloggpost.

Tredjehandskakan vid skampålen

Beskedet kommer drygt ett år efter att Irlands motsvarighet till datainspektionen granskat Googles användning av tredjehandskakan.

En kaka, eller cookie, är en bit av information som kommer ihåg hur en användare interagerat med sajten. En typ av kaka kallas för tredjepartskaka, som följer med användare från sajt till sajt och som därmed kommer ihåg vad hen har surfat på tidigare. Många känner säkert igen fenomenet av att förföljas av reklam av sajter man besökt eller handlat på.

Webbläsare som Firefox och Safari har redan satt stopp för den här typen av kakor, som många länge hävdat gör intrång på den personliga integriteten genom att en sorts informationsbank byggs upp om vilka sidor som besöks och vad var och en gör på nätet.

Oklar framtid

Men när nu Google är på god väg att göra samma sak för den populära browsern Google Chrome kommer kritik om det är oklart om det innebär att Google också kommer att minska datainsamling om hur användare rör sig inom deras produkter.

Utfasningen av tredjepartskakor lär också påverka reklambranschen i stort, och Google tittar just nu på andra sätt som inte följer och håller koll på användaren på samma sätt som tredjepartskakan har gjort.

Källa: BBC

5 mars 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng