Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spot städar och planterar

Boston Dynamics robothund har nu utrustats med en arm och kan utföra en mängd nya uppgifter, som att plocka föremål, plantera och tända lampor. 

Text Tim Leffler Foto Boston Dynamics 4 februari 2021 digit

– Vår framgång mäts inte i hur vi kan få Spot att fungera utan hur du som kund kan få den att fungera, säger Robert Playter, CEO för Boston Dynamics.

400 sålda exemplar

Under det senaste året har Boston Dynamics sålt 400 exemplar av robothunden Spot. Den används främst inom industrin till exempel i gruvor, på oljeriggar och kärnkraftverk och även för datainsamling och patrullering i samband med social distansering under pandemin.

Nu har robothunden utrustats med flera nya funktioner och kunder kan välja att lägga till en arm med vilken Spot lyfter saker, slår av och på strömbrytare eller kranar och öppnar dörrar. 

Styr på distans

Nu är det dessutom möjligt att styra Spot på distans med ett tangentbord eller joystick via den webbaserade tjänsten Scout. Med Scout kan användaren koppla på olika lägen, beroende på om Spot ska upptäcka trappor eller om den har ramlat och behöver resa sig.  

Kostnaden för en Spot är från 74 500 dollar.

Källa: BBC

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.