Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rekord för molnet

Hjärtan Molnet

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Arbete och utbildning på distans har tillsammans med bland annat streaming och gaming drivit på efterfrågan under coronapandemin.

Största molnleverantör är AWS som sitter på 31 procent av marknadsandelarna. Tvåa är Azure som med en 50-procentig tillväxt numera har 20 procent av marknaden. Enligt Canalys har Microsofts gynnats av en högre efterfrågan på bland annat Teams och Windows Virtual Desktop som en följd av restriktioner och lockdowns.

Google Cloud tar tredjeplatsen och har 7 procent av marknaden. Precis bredvid prispallen befinner sig Alibaba Cloud vars molntjänster växte med 54 procent och man har nu en marknadsandel på 6 procent. I Asien-Stillahavsregionen är Alibaba Cloud nummer ett.

Efterfrågan på molntjänster är fortsatt stark över alla företagssegment, inklusive de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Digitaliseringstakten som styrs av molnet ökar i snabbhet, och företag blir allt mer bekväma i att släppa loss budget för affärstransformation, säger Blake Murray, analytiker på Canalys.

Tittar vi istället årsvis har marknaden vuxit med 33 procent från 107 miljarder dollar 2019 till 142 miljarder dollar 2020.

Källa: Canalys

8 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.