Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för molnet

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Text Fredrik Adolfsson Foto adobestock 8 februari 2021 digit

Hjärtan Molnet

Arbete och utbildning på distans har tillsammans med bland annat streaming och gaming drivit på efterfrågan under coronapandemin.

Största molnleverantör är AWS som sitter på 31 procent av marknadsandelarna. Tvåa är Azure som med en 50-procentig tillväxt numera har 20 procent av marknaden. Enligt Canalys har Microsofts gynnats av en högre efterfrågan på bland annat Teams och Windows Virtual Desktop som en följd av restriktioner och lockdowns.

Google Cloud tar tredjeplatsen och har 7 procent av marknaden. Precis bredvid prispallen befinner sig Alibaba Cloud vars molntjänster växte med 54 procent och man har nu en marknadsandel på 6 procent. I Asien-Stillahavsregionen är Alibaba Cloud nummer ett.

Efterfrågan på molntjänster är fortsatt stark över alla företagssegment, inklusive de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Digitaliseringstakten som styrs av molnet ökar i snabbhet, och företag blir allt mer bekväma i att släppa loss budget för affärstransformation, säger Blake Murray, analytiker på Canalys.

Tittar vi istället årsvis har marknaden vuxit med 33 procent från 107 miljarder dollar 2019 till 142 miljarder dollar 2020.

Källa: Canalys

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.