Rekord för molnet

Hjärtan Molnet

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Arbete och utbildning på distans har tillsammans med bland annat streaming och gaming drivit på efterfrågan under coronapandemin.

Största molnleverantör är AWS som sitter på 31 procent av marknadsandelarna. Tvåa är Azure som med en 50-procentig tillväxt numera har 20 procent av marknaden. Enligt Canalys har Microsofts gynnats av en högre efterfrågan på bland annat Teams och Windows Virtual Desktop som en följd av restriktioner och lockdowns.

Google Cloud tar tredjeplatsen och har 7 procent av marknaden. Precis bredvid prispallen befinner sig Alibaba Cloud vars molntjänster växte med 54 procent och man har nu en marknadsandel på 6 procent. I Asien-Stillahavsregionen är Alibaba Cloud nummer ett.

Efterfrågan på molntjänster är fortsatt stark över alla företagssegment, inklusive de branscher som drabbats hårdast av pandemin. Digitaliseringstakten som styrs av molnet ökar i snabbhet, och företag blir allt mer bekväma i att släppa loss budget för affärstransformation, säger Blake Murray, analytiker på Canalys.

Tittar vi istället årsvis har marknaden vuxit med 33 procent från 107 miljarder dollar 2019 till 142 miljarder dollar 2020.

Källa: Canalys

8 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng