Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Miljonbot för Clearview

Clearview Ai

Polisen får betala böter på 2,5 miljoner kronor för att ha använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, slår fast att Polismyndigheten har hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. 

– Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller, säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på IMY och som lett granskningen.

IMY inledde en granskning av Polismyndigheten efter att uppgifter i media gjort gällande att man använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. 

AI:n har använts ett flertal gånger, men enligt polisen har den endast nyttjats av ett fåtal medarbetare, och utan att myndigheten erbjudit appen till medarbetarna. 

Strider mot brottsdatalagan

IMY menar att Polismyndigheten på flera sätt har brustit i sitt personuppgiftsansvar vid användningen av Clearview AI. Bland annat har man inte vidtagit tillräckliga organisatoriska åtgärder för att säkerställa att behandlingen av personuppgifter i det aktuella fallet varit författningsenlig. Polisen har också behandlat biometriska uppgifter, som använts för ansiktsigenkänning, i strid med brottsdatalagen samt låtit bli att bedöma konsekvenserna. 

Polismyndigheten ska betala en sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor för överträdelserna av brottsdatalagen. Dessutom åläggs polisen att utbilda personal i att säkerställa en lagenlig personuppgiftshantering. 

Polisen ska även informera personerna vars uppgifter matats in i Clearview AI och, om det är möjligt, se till att personuppgifterna som matats in i appen raderas.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

12 februari 2021 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.