Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Miljonbot för Clearview

Polisen får betala böter på 2,5 miljoner kronor för att ha använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, slår fast att Polismyndigheten har hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 12 februari 2021 säkerhet

Clearview Ai

– Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller, säger Elena Mazzotti Pallard, jurist på IMY och som lett granskningen.

IMY inledde en granskning av Polismyndigheten efter att uppgifter i media gjort gällande att man använt appen Clearview AI för ansiktsigenkänning. 

AI:n har använts ett flertal gånger, men enligt polisen har den endast nyttjats av ett fåtal medarbetare, och utan att myndigheten erbjudit appen till medarbetarna. 

Strider mot brottsdatalagan

IMY menar att Polismyndigheten på flera sätt har brustit i sitt personuppgiftsansvar vid användningen av Clearview AI. Bland annat har man inte vidtagit tillräckliga organisatoriska åtgärder för att säkerställa att behandlingen av personuppgifter i det aktuella fallet varit författningsenlig. Polisen har också behandlat biometriska uppgifter, som använts för ansiktsigenkänning, i strid med brottsdatalagen samt låtit bli att bedöma konsekvenserna. 

Polismyndigheten ska betala en sanktionsavgift på 2,5 miljoner kronor för överträdelserna av brottsdatalagen. Dessutom åläggs polisen att utbilda personal i att säkerställa en lagenlig personuppgiftshantering. 

Polisen ska även informera personerna vars uppgifter matats in i Clearview AI och, om det är möjligt, se till att personuppgifterna som matats in i appen raderas.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.