Därför köper Tesla bitcoins för miljardbelopp

Elon Musk

Elon Musks bolag Tesla har köpt bitcoins till ett värde av drygt 12 miljarder kronor. Nyheten har fått kryptovalutan att slå nya rekord och ett mynt har nu ett värde på strax under 400 000 kronor.

– Jag tror att vi kommer att se en accelerering av bolag som allokerar delar av sina tillgångar i bitcoins nu när Tesla har tagit det första steget, säger Eric Turner, vice-president för market intelligence på kryptovalutaanalysföretaget Messari.

Maximera tillgångar

Den kraftiga värderingsökningen kommer efter att Teslas ägare Elon Musk twittrat positivt om bitcoin och några dagar senare skrev Tesla att bolaget planerar för att maximera tillgångar i bolaget, som inte används i den dagliga verksamheten, genom att investera i kryptovalutan.

Hittills har biltillverkaren köpt bitcoins för 1,5 miljarder dollar och planerar även för att acceptera kryptovalutan som ett betalningsmedel för bolagets produkter.

Allt fler finansiella institutioner har börjat intressera sig för bitcoins, däribland världens största penninghanterare Blackrock som öppnar för investeringar i kryptovalutan.

Fortfarande skepsis

Men som så ofta när bitcoin rusar finns det andra som är skeptiska.

– Tesla tar på sig en stor växlingskursrisk, vilket kanske inte oroar en del investerare, men de mer konservativt lagda kan bli bekymrade, säger Neil Wilson, chief market analyst på Markets.com.

Tidigare har även chefen för den brittiska centralbanken, Andrew Bailey, ställt sig frågande till bitcoins potential som betalningsmedel och har även poängterat dess extrema känslighet på marknaden.

– Jag har svårt att se ett egenvärde för bitcoin, men nu har den ett värde i och med att folk vill ha valutan.

Källa: BBC

9 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Wikimedia Commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng