Rekord för bitcoin

Bitcoin Regnar Mot Grön Bakgrund

Bitcoin har startat starkt 2021 och slår nya värderingsrekord på nästan 40 000 dollar. Nu beräknas hela kryptovalutamarknaden vara värd 1 000 miljarder, det vill säga en biljon dollar.

Kryptovalutan bitcoin har stigit med närmare 30 procent sedan första januari i år och ett digitalt mynt kostar nu nästan drygt 37 500 dollar. De senaste 12 månaderna har den blockkedjebaserade valutan stigit med 380 procent. Denna rusning har inneburit att hela marknaden för alla kryptovalutor totalt värderas till 1000 miljarder dollar för första gången.

Tjurmarknad

En av orsakerna är att stora och etablerade investerare har börjat köpa på sig Bitcoin i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en klar tjurmarknad, när värdet stiger över tid, och vi får inte samma dippar på 30-40 procent som under 2017. Marknaden är mognare och köparna är större. Med det sagt är vi parabolisk fas som troligen mattas av, säger Vijay Ayyar, chef för verksamhetsutveckling för kryptovalutan Luno i Singapore.  

146 000 dollar

En av USA:s största investmentbanker JP Morgan tror att valutan tävlar med värdet på guld och skulle i slutändan kunna nå ett värde på 146 000 dollar. Detta då många ser det som ett alternativ till andra investeringskällor.

– Detta kommer troligen att attrahera fler kapitalförvaltare att diversifiera sina portföljer med just kryptovalutor eller guld för att balansera för inflationer och geopolitiska risker som kan påverka andra investeringar, säger Simon Chen, chef för investment and trading på kryptovalutaservicefirman Babel Finance.

Onormal uppgång

Men alla är inte lika positiva, däribland David Rosenberg, ekonomi och strateg på Rosenberg Research.

– Oavsett vilken tillgång är denna paraboliska uppgång på så här kort tid högst onormal, säger han.  

Källa: Al Jazeera, CNBC

8 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng