Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Youtube-AI hittar hat

Youtube kommer framöver att be dig överväga dina kommentarer om de anses olämpliga, redan innan de blivit publicerade. Identifieringen av kommentarerna hanteras av bolagets AI. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 10 december 2020 säkerhet

Emoji 960640

För att uppmuntra respektfulla konversationer på Youtube lanserar vi en funktion som varnar användarna när deras kommentarer kan vara stötande, vilket ger dem möjligheten att reflektera innan de publicerar, skriver Youtube i ett blogginlägg. 

Youtubes AI identifierar potentiellt oanständiga kommentarer genom att lära sig vad som blivit inrapporterat av användare tidigare. Vid varningar länkar plattformen till sina riktlinjer och frågar om du vill ångra kommentaren, eller publicera den ändå. 

Kommentarer som inte utlöser den nya varningsfunktionen kan fortfarande bli borttagna av Youtube senare, ifall man märker att de strider mot riktlinjerna. Samtidigt behöver inte kommentarer som triggade funktionen nödvändigtvis bli borttagna om de blir publicerade.

Enligt Youtube har antalet borttagna kommentarer på grund av hets mot folkgrupp multiplicerats med 46 sedan början av 2019. Och mellan juli och september i år tog videoplattformen bort 54 000 kanaler på grund av detta. 

Källa: Cnet

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.