Revolution med Googles AI

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

– Att kunna undersöka utformningen av protein snabbt och med hög noggrannhet kan potentiellt revolutionera livsvetenskaperna. Vad Alphafold har gjort är enastående, säger forskaren Andriy Kryshtafovych vid University of California, Davis.

Förutspår proteinform

Alphafold är en AI utvecklad av det brittiska Googleägda AI-företaget Deepmind.  Alphafold har nu lyckats avgöra den tredimensionella utformningen av hundra proteiner med en precision som matchar traditionellt dyra och tidsödande metoder.

Nya mediciner

I decennier forskare intensivt försökt hitta snabba och säkra metoder för att luska ut utformningen och utseendet av cellens tiotusentals olika protein, vars form beror på ordningen, antalen och den typ av aminosyror som bygger upp proteinet, och som styr för dess funktion.

Många sjukdomar som cancer och demenssjukdomar påverkar proteinerna, och minsta lilla förändring i deras tredimensionella form kan ha katastrofala konsekvenser för exempelvis insulinproduktion eller vår förmåga att stå emot infektioner och hantera virus som corona. Vet vi hur de ser ut när de fungerar blir det lättare att ta fram nya mediciner.

Ett genombrott

CASP där bland annat forskaren Andriy Kryshtafovych ingår, står för Community Wide Experiment on the Critical Assessment of Techniques for Protein Structure Prediction och är alltså forskare som samarbetar för att försöka hitta den tredimensionella strukturen på alla dessa olika typer av protein.

Varje år får forskarlag i CASP i uppdrag att med hjälp av datorkraft hitta rätt struktur för hundra redan kartlagda proteiner. Under den fjortonde upplagan i år ställde Alphafold upp i tävlingen.

– Detta genombrott kommer tack vare det unika och intensiva sätt som vi samarbetar med forskare över hela världen genom CASP där alla är med och bidrar, säger forskaren Andriy Kryshtafovych.

Källa: Scitechdaily

11 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng