Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

Leab tillverkar bland annat kretskort.

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Jag ser det som en invaggad falsk säkerhet att ha sina servrar lokalt nere i källaren. Det känns tryggt men behöver inte nödvändigtvis vara det, och därför ville vi gå till molnet, säger Ivan Vincent, vd på Leab.

Leab, Lövånger Elektronik AB, är en av Sveriges äldsta kontraktstillverkare av elektronik. Den första fabriken etablerades 1972 i Lövånger i Västerbotten, nu har man tre dotterbolag i Sverige och ett i Estland. Sedan starten har företaget driftat sin it lokalt, men den tiden är numera förbi.

För oss är it-drift långt ifrån kärnverksamheten. Vi vill bara att det ska fungera, och då är molnet ett bra alternativ. Samtidigt får vi en ökad flexibilitet då vi planerar att växa framöver.

Skiftet till Azure är inte helt klart i Lövånger än. När det är färdigt står fabriken i Göteborg på tur, och nästa år ska även fabriken i Estland bli molnbaserad. En tanke med förändringen är att kommunikationen mellan de olika städerna och länderna ska förenklas.

Vi har mycket data, ibland känslig sådan, som flyttas mellan de olika bolagen, men av GDPR-skäl undviker vi att mejla den. Ett exempel är alla löner som skapas och skickas från fabriken i Lövånger. I en molnbaserad miljö blir det enklare att förflytta och dela sådan data utan att behöva mejla.

Vilka utmaningar har ni stött på under flytten?

Förändringar kan lätt bli lite stökiga, och här är it-drift inget undantag. Det är lätt att jobba som man alltid gjort, men med molnet behöver man tänka lite nytt. Det gäller att få alla program att lira som innan, men det är sådant vi löser på vägen. Man får se det som en resa.

En viktig del i skiftet har varit att ta hjälp och inte försöka lösa allt själv, menar Ivan Vincent.

Det är kritiskt att hitta en leverantör som går att lita på, som hjälper dig att komma igång och som utbildar din personal. Det är svårt att förutse alla hinder på vägen.

Ett exempel är att vår leverantör upptäckte att ett par maskiner behöver en fysisk nyckel lokalt, och därmed inte kan vara molnbaserade. Utan en duktig partner kan det vara lätt att missa den typen av potentiella problem.

4 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng