Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med intel

En smartare it-nyhetssajt

Lagring når nya höjder

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 22 december 2020 digit

Intel Lagring

Det ena minnet heter Optane SSD P5800X vilket Intel kallar världens snabbaste datacenter-SSD. Att Optane-diskar har bättre prestanda för både läsning och skrivning än flashdiskar beror delvis på att de kan komma åt data på bitnivå, flashdiskar hanterar istället block.

Den nya lagringsenheten har en läs- och skrivhastighet som är tre gånger snabbare än vår föregångare P4800X.

Det här minnet borde vara intressant för alla som har höga krav på lagring och prestanda, exempelvis de som arbetar med AI och stora databaser, säger Thomas Melzer, Technical Solution Specialist Cloud/HPC/HLS på Intel.

Intel Produkter

Intel Optane Memory H20 till vänster, Intel Optane SSD P5800X till höger.

Bolaget har också introducerat Intel Optane Memory H20 för klientenheter som ska öka prestandan vid exempelvis innehållsskapande eller spelande. Det är en uppdatering från Optane Memory H10 och passar extra väl för högpresterande workstations. Båda lösningarna är baserade på andra generationens 3D Xpoint-teknik.

Vi fortsätter att höja datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor.

Passar för hemarbete

Intels nya teknik ska bland annat göra det lättare att hantera arbete hemifrån och de stora prestandakraven på datacentren som distansarbete innebär. Exempelvis vad gäller virtuella klienter och serverbaserad teknik för arbetsplatser såsom Citrix och VMware Horizon. 

Utöver hastigheten ska Intel Optane även bidra med en ökad uthållighet gentemot flashdiskar. De nya SSD-minnena klarar av hela 60 skrivningar per dag, medan max för flash är tio skrivningar per dag.

Tanken är att den nya Optane-tekniken ska göra att Intel fortsätter etablera nya nivåer i datacentrets minnes- och lagringspyramid, som förenar attributen för både DRAM, det vill säga dynamiskt minne, och NAND, en av huvudtyperna av flashminne.

SSD:erna ska minska flaskhalsar som kan uppstå vid dataöverföring och samtidigt accelerera applikationer med snabbare cachning och lagring. Det ska öka skalbarheten per server och sänka transaktionskostnaderna för arbetsuppgifter som är känsliga för fördröjningar.

Låg latens, hög hastighet

Melzer 960640

Thomas Melzer, Technical Solution Specialist Cloud/HPC/HLS på Intel.

Visionen är en minnes- och lagringslösning med uthållighet, kapacitet, låg latens och hög hastighet.

Med Optane har vi gjort om minne och lagringshierarki från grunden och gjort det möjligt att skapa en tvådelad minnesarkitektur där DRAM är prestandanivå och beständigt minne är kapacitetsnivån. 

Beständigt Optane-minne används som prestandanivå till den NAND-baserade kapacitetsnivån, avslutar Thomas Melzer. 

Vad kan de nya Optane-lösningarna innebära för företag och kunder?

Det är lite som en högpresterande bil. Ingen tittar under huven så länge bara man kör i köerna efter Essingeleden, men när motorstyrkan är skillnaden mellan att kunna ta sig hela vägen upp till fjällstugan eller att behöva gå sista biten är tekniken och motorn helt avgörande.

Samma sak gäller Intels hårdvara, när miljarder människor helt plötsligt behöver jobba hemma på grund av covid-19 gör den verklig skillnad. Optane SSD och Memory är högpresterande teknik som skapar möjligheter med allt från distansarbete till avancerade beräkningar för forskning och industri, säger Jonas Emilsson, concept manager hybrid platforms på Atea. 

Läs mer om ämnet:

Rekommenderad läsning

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Flexibel Poweredge 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Flexibel med Poweredge

6 jul 2020 digit

Den nya modulära servern Dell EMC Poweredge MX ska erbjuda stor skalbarhet och enkel administrering av server, nätverk och lagring. Den är lämpad för både traditionella it-miljöer och mjukvarudefinierade datacenters vilket gör att Dell Technologies ser lösningen som en form av framtidssäkring.

massa näthattar på hyllor i affär.jpg
video

Rätt strategi med IBM

27 feb 2020 digit

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

svetsare svetsar tak utomhus.jpg
video
Ett samarbete mellan Nutanix och Voister

Noll nertid med Nutanix

19 dec 2018 digit

Nutanix var först ut med hyperkonvergerat och erbjuder lösningar till små och stora organisationer. Med ett självläkande system som löpande hanterar uppdateringar har Nutanix en lösning som kan växa med verksamheten.

tre kirurger opererar.jpg
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Säker storagelösning för vården

20 jun 2018 digit

Inga driftstopp och stor frihet och trygghet. Det är några av fördelarna med IBM:s lagringslösning Spectrum Virtualize. Det menar Göran Lindmark, it-arkitekt infrastruktur på VLL som var bland de första att investera i en virtualiserad lagringslösning.

lagring.jpg

Få koll på lagringen

20 maj 2016 digit

Mängden data fördubblas var artonde månad och hanteringen av den snabbt växande datamängden blir en allt större utmaning. Här förklarar vi hur du kan sortera, slänga och spara värdefull data.

Buss Göteborg

Gratis busstrafik

22 jan 2021 digit

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Cevt Redigerad
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Sverigekarta Färgad I Svenska Flaggan

Sveriges 5G-vinnare

20 jan 2021 digit

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.