ett samarbete med intel

Lagring når nya höjder

Intel har lanserat två nya versioner till sin serie av Intel Optane SSD-minnen. Med de nya enheterna vill bolaget fortsätta öka datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor, vilket ska förenkla vid bland annat distansarbete.

Det ena minnet heter Optane SSD P5800X vilket Intel kallar världens snabbaste datacenter-SSD. Att Optane-diskar har bättre prestanda för både läsning och skrivning än flashdiskar beror delvis på att de kan komma åt data på bitnivå, flashdiskar hanterar istället block.

Den nya lagringsenheten har en läs- och skrivhastighet som är tre gånger snabbare än vår föregångare P4800X.

Det här minnet borde vara intressant för alla som har höga krav på lagring och prestanda, exempelvis de som arbetar med AI och stora databaser, säger Thomas Melzer, Technical Solution Specialist Cloud/HPC/HLS på Intel.

Intel Produkter

Intel Optane Memory H20 till vänster, Intel Optane SSD P5800X till höger.

Bolaget har också introducerat Intel Optane Memory H20 för klientenheter som ska öka prestandan vid exempelvis innehållsskapande eller spelande. Det är en uppdatering från Optane Memory H10 och passar extra väl för högpresterande workstations. Båda lösningarna är baserade på andra generationens 3D Xpoint-teknik.

Vi fortsätter att höja datorprestandan genom att minska avståndet mellan minne och processor.

Passar för hemarbete

Intels nya teknik ska bland annat göra det lättare att hantera arbete hemifrån och de stora prestandakraven på datacentren som distansarbete innebär. Exempelvis vad gäller virtuella klienter och serverbaserad teknik för arbetsplatser såsom Citrix och VMware Horizon. 

Utöver hastigheten ska Intel Optane även bidra med en ökad uthållighet gentemot flashdiskar. De nya SSD-minnena klarar av hela 60 skrivningar per dag, medan max för flash är tio skrivningar per dag.

Tanken är att den nya Optane-tekniken ska göra att Intel fortsätter etablera nya nivåer i datacentrets minnes- och lagringspyramid, som förenar attributen för både DRAM, det vill säga dynamiskt minne, och NAND, en av huvudtyperna av flashminne.

SSD:erna ska minska flaskhalsar som kan uppstå vid dataöverföring och samtidigt accelerera applikationer med snabbare cachning och lagring. Det ska öka skalbarheten per server och sänka transaktionskostnaderna för arbetsuppgifter som är känsliga för fördröjningar.

Låg latens, hög hastighet

Melzer 960640

Thomas Melzer, Technical Solution Specialist Cloud/HPC/HLS på Intel.

Visionen är en minnes- och lagringslösning med uthållighet, kapacitet, låg latens och hög hastighet.

Med Optane har vi gjort om minne och lagringshierarki från grunden och gjort det möjligt att skapa en tvådelad minnesarkitektur där DRAM är prestandanivå och beständigt minne är kapacitetsnivån. 

Beständigt Optane-minne används som prestandanivå till den NAND-baserade kapacitetsnivån, avslutar Thomas Melzer. 

Vad kan de nya Optane-lösningarna innebära för företag och kunder?

Det är lite som en högpresterande bil. Ingen tittar under huven så länge bara man kör i köerna efter Essingeleden, men när motorstyrkan är skillnaden mellan att kunna ta sig hela vägen upp till fjällstugan eller att behöva gå sista biten är tekniken och motorn helt avgörande.

Samma sak gäller Intels hårdvara, när miljarder människor helt plötsligt behöver jobba hemma på grund av covid-19 gör den verklig skillnad. Optane SSD och Memory är högpresterande teknik som skapar möjligheter med allt från distansarbete till avancerade beräkningar för forskning och industri, säger Jonas Emilsson, concept manager hybrid platforms på Atea. 

22 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng