Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hypereffektivt i Uppsala

Brandbil

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Med VxRail kommer vi bort från vårt hårdvaruberoende. Istället definierar mjukvaran datacentret vilket möjliggör mer automation och gör det lättare att skala upp och ned, säger Mats Birgersson, IT Operations Manager, Uppsala kommun.

Sedan Uppsala kommun satsade på HCI-lösningen VxRail har man upplevt en förenklad livscykelhantering. Med tidigare plattformar har ett problem varit långa avskrivningstider på olika hårdvarudelar, där exempelvis lagringsnätet (SAN) går ut ett år, medan serverhårdvaran går ut året efter.

Det ville vi komma tillrätta med, vilket vi också gjort. Med hyperkonvergerat är all hårdvara i synk. Du kan byta enheter allt eftersom men du behöver aldrig migrera datan igen, vilket skapar en lättare livscykelhantering.

En annan anledning till att Uppsala valt HCI-lösningen är den ökade effektiviteten. Utan hyperkonvergerat hade inte kommunen kunnat drifta en så stor organisation med så lite personal, menar Mats Birgersson.

I slutändan handlar allt för oss om att förvalta skattepengar på bästa sätt. Det gör vi med VxRail. Vi kan förhålla oss till en standard med en mjukvara och en hårdvara som vi baserar allt på, därför behöver vi inte oroa oss för om plattformen ska vara kompatibel med andra lösningar. Samtidigt utvecklas plattformen hela tiden.

Endast en kontakt

Enligt Mats Birgersson förenklas även supporten när man använder VxRail. Om olika hårdvaruleverantörer är inblandade kan de ibland skylla på varandra, men nu finns bara en kontakt att felanmäla till.

Samtidigt får vi hjälp oavsett om det är fel på hårdvaran eller mjukvaran. Vi hör bara av oss till Dell EMC, de står för supportkontakten och finner de inte felet så har man VMware i bakgrunden. Att ha samma kontakt oberoende av fel är smidigt för oss.

Vad är nästa steg?

Vi tittar på att börja köra containerbaserade servrar. Med VxRail har vi grundplattan på plats så det är lätt att implementera, vi behöver inte lära oss något nytt utan det funkar med samma gränssnitt. Nu väntar vi bara på att verksamheten ska be om det så vi kan bygga ut.

Containrar ska leda till mer automation i systemet. På så sätt kan vi minimera risken för fel, fyra tekniker som sätter upp en server gör det på fyra olika sätt, men med automation blir det på ett sätt, och det är rätt sätt.

7 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Fin Skogstomt Utanför Ett Fönster

Örnsköldsvik flyttar hem

29 mar 2021 digit

För att alla medarbetare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt ombesörjer Örnsköldsviks kommun att alla har den utrusning de behöver när de jobbar från hemmet. Det gäller allt ifrån skärm och tangentbord till arbetsstol, och allt levereras hem till de anställda.

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

En Talarstol Med Två Mikrofoner

Kommunpolitik på distans

22 mar 2021 digit

Södertälje kommun har fattat beslut under fullmäktigemöten på distans, med ibland drygt 100 ledamöter. Den stora utmaningen har inte varit att få till de tekniska lösningarna, utan att utbilda alla ledamöter hur tekniken fungerar.

Färgglada Piller

Kalmar signerar digitalt

19 feb 2021 digit

Kalmar kommun har gått över till digital signering för läkemedel inom äldreomsorgen. Det innebär bland annat en större säkerhet för de 3 700 insatserna som sker varje dag inom kommunen.

Flicka Sitter Framför Dator Hemma Och Gör Skoluppgift

Brister i undervisningen

17 feb 2021 digit

Utmaningen med distansundervisning under pandemin har varit att ha en bra och spontan kommunikation mellan lärare och elev. Samtidigt är förhoppningen att undervisning på distans ska bereda vägen för ett bättre regelverk för fjärrundervisning. Det menar forskaren Anna Åkerfeldt.

Ansikten Östersnd 960640

It för teknikovana

16 feb 2021 digit

Östersund vill öka teknikvanan hos medarbetarna och de som bor i kommunen, bland annat genom att öka användningen av Ipads, videomöten och digitala utbildningar. Vissa projekt har varit lyckade, andra har stött på problem.

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Förälder gör skolplattform

8 feb 2021 digit

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.