Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hypereffektivt i Uppsala

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 7 december 2020 digit

Brandbil

Med VxRail kommer vi bort från vårt hårdvaruberoende. Istället definierar mjukvaran datacentret vilket möjliggör mer automation och gör det lättare att skala upp och ned, säger Mats Birgersson, IT Operations Manager, Uppsala kommun.

Sedan Uppsala kommun satsade på HCI-lösningen VxRail har man upplevt en förenklad livscykelhantering. Med tidigare plattformar har ett problem varit långa avskrivningstider på olika hårdvarudelar, där exempelvis lagringsnätet (SAN) går ut ett år, medan serverhårdvaran går ut året efter.

Det ville vi komma tillrätta med, vilket vi också gjort. Med hyperkonvergerat är all hårdvara i synk. Du kan byta enheter allt eftersom men du behöver aldrig migrera datan igen, vilket skapar en lättare livscykelhantering.

En annan anledning till att Uppsala valt HCI-lösningen är den ökade effektiviteten. Utan hyperkonvergerat hade inte kommunen kunnat drifta en så stor organisation med så lite personal, menar Mats Birgersson.

I slutändan handlar allt för oss om att förvalta skattepengar på bästa sätt. Det gör vi med VxRail. Vi kan förhålla oss till en standard med en mjukvara och en hårdvara som vi baserar allt på, därför behöver vi inte oroa oss för om plattformen ska vara kompatibel med andra lösningar. Samtidigt utvecklas plattformen hela tiden.

Endast en kontakt

Enligt Mats Birgersson förenklas även supporten när man använder VxRail. Om olika hårdvaruleverantörer är inblandade kan de ibland skylla på varandra, men nu finns bara en kontakt att felanmäla till.

Samtidigt får vi hjälp oavsett om det är fel på hårdvaran eller mjukvaran. Vi hör bara av oss till Dell EMC, de står för supportkontakten och finner de inte felet så har man VMware i bakgrunden. Att ha samma kontakt oberoende av fel är smidigt för oss.

Vad är nästa steg?

Vi tittar på att börja köra containerbaserade servrar. Med VxRail har vi grundplattan på plats så det är lätt att implementera, vi behöver inte lära oss något nytt utan det funkar med samma gränssnitt. Nu väntar vi bara på att verksamheten ska be om det så vi kan bygga ut.

Containrar ska leda till mer automation i systemet. På så sätt kan vi minimera risken för fel, fyra tekniker som sätter upp en server gör det på fyra olika sätt, men med automation blir det på ett sätt, och det är rätt sätt.

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

3D Bild På Person Som Tar Täten Av En Klunga Människor

Kommuner ikapp 2035

14 jan 2021 digit

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Brev Postnord

Helst digital post

21 dec 2020 digit

Två av tre kommuner, närmare bestämt 188 stycken, skickar endast fysiska brev. Det trots att majoriteten av svenskarna helst vill få sina brev digitalt.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Sverige Flagga

Krav på AI-center

12 nov 2020 digit

AI är en förutsättning för framtidens välfärd. För att lyckas krävs kraftiga satsningar omgående, en ökad investeringsjämvikt mellan offentlig sektor och privata aktörer samt ett nationellt AI-centrum. Det menar Patrick Eckemo på Digg. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras.