Hypereffektivt i Uppsala

Brandbil

Uppsala kommun har satsat på VMware Cloud Foundation och hyperkonvergerade VxRail. Det har gett en ökad effektivisering och förenklat både livscykelhantering och support.

Med VxRail kommer vi bort från vårt hårdvaruberoende. Istället definierar mjukvaran datacentret vilket möjliggör mer automation och gör det lättare att skala upp och ned, säger Mats Birgersson, IT Operations Manager, Uppsala kommun.

Sedan Uppsala kommun satsade på HCI-lösningen VxRail har man upplevt en förenklad livscykelhantering. Med tidigare plattformar har ett problem varit långa avskrivningstider på olika hårdvarudelar, där exempelvis lagringsnätet (SAN) går ut ett år, medan serverhårdvaran går ut året efter.

Det ville vi komma tillrätta med, vilket vi också gjort. Med hyperkonvergerat är all hårdvara i synk. Du kan byta enheter allt eftersom men du behöver aldrig migrera datan igen, vilket skapar en lättare livscykelhantering.

En annan anledning till att Uppsala valt HCI-lösningen är den ökade effektiviteten. Utan hyperkonvergerat hade inte kommunen kunnat drifta en så stor organisation med så lite personal, menar Mats Birgersson.

I slutändan handlar allt för oss om att förvalta skattepengar på bästa sätt. Det gör vi med VxRail. Vi kan förhålla oss till en standard med en mjukvara och en hårdvara som vi baserar allt på, därför behöver vi inte oroa oss för om plattformen ska vara kompatibel med andra lösningar. Samtidigt utvecklas plattformen hela tiden.

Endast en kontakt

Enligt Mats Birgersson förenklas även supporten när man använder VxRail. Om olika hårdvaruleverantörer är inblandade kan de ibland skylla på varandra, men nu finns bara en kontakt att felanmäla till.

Samtidigt får vi hjälp oavsett om det är fel på hårdvaran eller mjukvaran. Vi hör bara av oss till Dell EMC, de står för supportkontakten och finner de inte felet så har man VMware i bakgrunden. Att ha samma kontakt oberoende av fel är smidigt för oss.

Vad är nästa steg?

Vi tittar på att börja köra containerbaserade servrar. Med VxRail har vi grundplattan på plats så det är lätt att implementera, vi behöver inte lära oss något nytt utan det funkar med samma gränssnitt. Nu väntar vi bara på att verksamheten ska be om det så vi kan bygga ut.

Containrar ska leda till mer automation i systemet. På så sätt kan vi minimera risken för fel, fyra tekniker som sätter upp en server gör det på fyra olika sätt, men med automation blir det på ett sätt, och det är rätt sätt.

7 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng