Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbarhetstesta din AI

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI-användning. Förhoppningen är att verktyget ska hjälpa organisationer att minska sina klimatavtryck.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 9 december 2020 digit

Ett Bi På En Trädgren

– AI är en positiv och kraftfull teknologi, men det är viktigt att vara medveten om dess ökande miljöpåverkan. Jag hoppas att Codecarbon-projektet kommer att inspirera de som jobbar med AI att både synliggöra och minska sitt eget koldioxidavtryck, säger Yoshua Bengio, en av pionjärerna bakom Deep Learning och tidigare mottagare av det prestigefylda Turing-priset.

Klimatsmartare teknik

Codecarbon är ett open source-verktyg som integreras i kodspråket Python och som uppskattar den mängd energi ett AI-verktyg använder. Målet är att det ska kunna få organisationer att optimera sina verktyg till mer klimateffektiva tekniker.

Programvaran tipsar också användaren om vilka regioner att söka sig till, där molntjänsterna använder sig av energikällor som är bättre för klimatet.  

– Mängden data som processas ökar snabbt, samtidigt som vi alla måste minska vårt klimatavtryck. Om avtrycket blir synligt kan Sverige ta en stark position, inte bara på utvecklarsidan utan också för att vi har mycket grön el, säger Andreas Lundmark, ai-expert och Nordenansvarig för BCG Gamma, som är BCG:s globala AI- och analytics-enhet.

Codecarbon har utvecklats av det kanadensiska AI-företaget Mila, BCG Gamma, Haveford College i Pennsylvania och den molnbaserade plattformen för maskininlärning Comet.ml.

Så funkar Codecarbon

Verktyget mäter mängden kraft som används av den underliggande infrastrukturen hos stora molnleverantörer.

Den uppskattar mängden CO2 som konsumeras baserat på den energimix, som vind, kol med mera, som finns i elnätet som hårdvaran är kopplad till. En tracker loggar den uppskattade CO2 som produceras av varje AI-program, som sedan synliggörs i ett gränssnitt.

Källa: BCG

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.