Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbarhetstesta din AI

Ett Bi På En Trädgren

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI-användning. Förhoppningen är att verktyget ska hjälpa organisationer att minska sina klimatavtryck.

– AI är en positiv och kraftfull teknologi, men det är viktigt att vara medveten om dess ökande miljöpåverkan. Jag hoppas att Codecarbon-projektet kommer att inspirera de som jobbar med AI att både synliggöra och minska sitt eget koldioxidavtryck, säger Yoshua Bengio, en av pionjärerna bakom Deep Learning och tidigare mottagare av det prestigefylda Turing-priset.

Klimatsmartare teknik

Codecarbon är ett open source-verktyg som integreras i kodspråket Python och som uppskattar den mängd energi ett AI-verktyg använder. Målet är att det ska kunna få organisationer att optimera sina verktyg till mer klimateffektiva tekniker.

Programvaran tipsar också användaren om vilka regioner att söka sig till, där molntjänsterna använder sig av energikällor som är bättre för klimatet.  

– Mängden data som processas ökar snabbt, samtidigt som vi alla måste minska vårt klimatavtryck. Om avtrycket blir synligt kan Sverige ta en stark position, inte bara på utvecklarsidan utan också för att vi har mycket grön el, säger Andreas Lundmark, ai-expert och Nordenansvarig för BCG Gamma, som är BCG:s globala AI- och analytics-enhet.

Codecarbon har utvecklats av det kanadensiska AI-företaget Mila, BCG Gamma, Haveford College i Pennsylvania och den molnbaserade plattformen för maskininlärning Comet.ml.

Så funkar Codecarbon

Verktyget mäter mängden kraft som används av den underliggande infrastrukturen hos stora molnleverantörer.

Den uppskattar mängden CO2 som konsumeras baserat på den energimix, som vind, kol med mera, som finns i elnätet som hårdvaran är kopplad till. En tracker loggar den uppskattade CO2 som produceras av varje AI-program, som sedan synliggörs i ett gränssnitt.

Källa: BCG

9 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.