Hackare hotar vaccin

En Hand Med Handkse Tar Ett Coronavaccin Ur Ett Kallt Förvar

IBM har upptäckt hackare som försöker påverka den så kallade kylkedjan för coronavaccin. Nu varnar bolaget för fler liknande attacker.

– Information om köp, frakt och förvaring av ett vaccin som kan påverka världshälsan och det världsekonomiska läget är sannolikt av högt värde och prioritet för en statsorganiserad attack, säger säkerhetsrepresentanter från IBM.

Phishingmejl

Hackarna utgav sig från att vara chefer för det kinesiska bolaget Haier Biomedical och ville ha information om material och leveranser kring olika delar i det som kallas kylkedjan av vaccinet. Kylkedjan på det transportförlopp av vaccin som ibland måste förvaras så kallt som -70 grader.

Haier Biomedical ingår i det internationella samarbetsorganet för vaccindistribution CCEOP, The Vaccine Alliance’s Cold Chain Equipment Optimization Platform och attacken bestod av phishingmejl som skickades till de andra stora internationella företagen och organisationerna som är involverade i CCEOP:s program Gavo, som syftar till att sprida coronavaccin till utvecklingsländer.

Bland de attackerade återfanns alltifrån EU-kommissionens generaldirektorat för skatter och tullar till bolag som utvecklar solsceller som kan användas för att hålla vaccinet kallt på platser där andra strömkällor saknas.

Kan vara statligt organiserad

Säkerhetsexperterna på IBM tror att det kan röra sig om en mer eller mindre statligt organiserad attack.

– Utan en tydlig väg till att få ut några pengar är det osannolikt att cyberkriminella skulle lägga ner den tid och de pengar som behövs för att åstadkomma en så här välkalkylerad operation med så många globala mål. Vår bedömning är att attacken kan ha gått ut på att samla information för att skaffa sig obehörig tillgång till information om coronavaccindistribution i framtiden, skriver säkerhetsrepresentanter från IBM.

Nu varnar IBM:s cybersäkerhetsexperter att alla inblandade ska vara vaksamma på att liknande attacker kan ske igen.

Källa: BBC, ABC News

7 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng