Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kastar frön

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 22 december 2020 digit

Kottar Mot Vit Bakgrund

USA har drabbats hårt av skogsbränder i år och förödelsen i bland annat Kalifornien och Oregon motsvarar drygt 3,3 miljoner hektar mark. För att återplantera skogen behövs det år av arbete och många hundra personer som manuellt placerar ut miljontals tall- och granplantor.

Tillstånd från FAA

Nu testas i stället drönare som alternativ för att så snabbt som möjligt återplantera den skadade skogen. Det är företaget DroneSeed som med ett specialtillstånd från USA:s luftfartsverk, Federal Aviation Administration, har tillstånd att använda drönare för skogsplantering.

Företaget skickar ut fem drönare i taget som följer förprogrammerade rutter där de släpper specialutvecklade frökapslar i områden med bra förutsättningar för återväxt. Drönarna som är tre meter långa kan lastas med cirka 30 kilo frökapslar vardera, och täcka drygt 20 hektar på en dag.

– Drönarna är sex gånger snabbare än en människa som går omkring med en spade och sätter ner trädplantor. Då handlar det i bästa fall om knappt en hektar om dagen. Vi har också kortat leveranskedjan för att få nya frön i marken från tre år till tre månader, säger Grant Canary, som är vd på DroneSeed.

Dissas av ekorrar

DroneSeeds frökapslar är utvecklade för att säkra fröets tillväxt till rotad planta. Kapseln består av ett speciellt material som suger åt sig fukt och innehåller näringsämnen och skadedjursbekämpning. Frökapslarna är också laddade med stark peppar som avskräcker hungriga ekorrar från att ta sig lite mellis.

Drönarföretaget tar också hjälp av sensorer för en 3D-modellering av terrängen som avgör var det finns god jordmån för små träd att växa sig stora.

Källa: CNN

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.