Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Drönare kastar frön

Kottar Mot Vit Bakgrund

USA:s brandhärjade delstater tar hjälp av drönare för att återskapa förlorad skog. Drönarna täcker 20 hektar mark per dag och är sex gånger snabbare jämfört med manuell skogsplantering.

USA har drabbats hårt av skogsbränder i år och förödelsen i bland annat Kalifornien och Oregon motsvarar drygt 3,3 miljoner hektar mark. För att återplantera skogen behövs det år av arbete och många hundra personer som manuellt placerar ut miljontals tall- och granplantor.

Tillstånd från FAA

Nu testas i stället drönare som alternativ för att så snabbt som möjligt återplantera den skadade skogen. Det är företaget DroneSeed som med ett specialtillstånd från USA:s luftfartsverk, Federal Aviation Administration, har tillstånd att använda drönare för skogsplantering.

Företaget skickar ut fem drönare i taget som följer förprogrammerade rutter där de släpper specialutvecklade frökapslar i områden med bra förutsättningar för återväxt. Drönarna som är tre meter långa kan lastas med cirka 30 kilo frökapslar vardera, och täcka drygt 20 hektar på en dag.

– Drönarna är sex gånger snabbare än en människa som går omkring med en spade och sätter ner trädplantor. Då handlar det i bästa fall om knappt en hektar om dagen. Vi har också kortat leveranskedjan för att få nya frön i marken från tre år till tre månader, säger Grant Canary, som är vd på DroneSeed.

Dissas av ekorrar

DroneSeeds frökapslar är utvecklade för att säkra fröets tillväxt till rotad planta. Kapseln består av ett speciellt material som suger åt sig fukt och innehåller näringsämnen och skadedjursbekämpning. Frökapslarna är också laddade med stark peppar som avskräcker hungriga ekorrar från att ta sig lite mellis.

Drönarföretaget tar också hjälp av sensorer för en 3D-modellering av terrängen som avgör var det finns god jordmån för små träd att växa sig stora.

Källa: CNN

22 december 2020 Reporter anne hammarskjöld digit Foto adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.