Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Robot dödar virus

Närbild På Gul Tecknad Sol

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma system vid Örebro universitet.

Dödar med UVC

Roboten använder UVC-ljus som är skadlig för alla organismer, såväl människor som virus. Ljuset kan därför hjälpa till att ta död på coronavirus och andra virus och bakterier i sjukhusmiljöer. Roboten är uppkopplad till ett nätverk och är utrustad med sensorer och kameror. Den fungerar helt autonomt men går också att styra med en mobiltelefon eller dator, så kallad telepresence-robotik.

Öppen källkod

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är skapad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger Andrey Kiselev.

Städrobot Örebro Universitet

André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten som desinficerar lokaler med hjälp av UV-ljus.

Källa: Örebro universitet

26 november 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Örebro universitet

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.