Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Robot dödar virus

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Örebro universitet 26 november 2020 digit

Närbild På Gul Tecknad Sol

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma system vid Örebro universitet.

Dödar med UVC

Roboten använder UVC-ljus som är skadlig för alla organismer, såväl människor som virus. Ljuset kan därför hjälpa till att ta död på coronavirus och andra virus och bakterier i sjukhusmiljöer. Roboten är uppkopplad till ett nätverk och är utrustad med sensorer och kameror. Den fungerar helt autonomt men går också att styra med en mobiltelefon eller dator, så kallad telepresence-robotik.

Öppen källkod

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är skapad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger Andrey Kiselev.

Städrobot Örebro Universitet

André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten som desinficerar lokaler med hjälp av UV-ljus.

Källa: Örebro universitet

Senaste nytt

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Svensk sand i 3D

13 januari 2021

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

Toan kollar din hälsa

13 januari 2021

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.