Robot dödar virus

Närbild På Gul Tecknad Sol

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev, forskare vid Centrum för tillämpade autonoma system vid Örebro universitet.

Dödar med UVC

Roboten använder UVC-ljus som är skadlig för alla organismer, såväl människor som virus. Ljuset kan därför hjälpa till att ta död på coronavirus och andra virus och bakterier i sjukhusmiljöer. Roboten är uppkopplad till ett nätverk och är utrustad med sensorer och kameror. Den fungerar helt autonomt men går också att styra med en mobiltelefon eller dator, så kallad telepresence-robotik.

Öppen källkod

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är skapad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger Andrey Kiselev.

Städrobot Örebro Universitet

André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten som desinficerar lokaler med hjälp av UV-ljus.

Källa: Örebro universitet

26 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Örebro universitet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng