Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hjälp mot spelberoende

Den första mottagningen för dataspelsberoende har öppnat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I Skåne och Stockholm startas nu liknande satsningar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 4 november 2020 digit

Gaming Beroende

Av de tio personer som hittills har sökt sig till mottagningen är alla män och över 20 år gamla, säger Annika Hofstedt, enhetschef på Mottagning för spelberoende och skärmhälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mottagningen öppnade och började ta emot remisser för ungefär en månad sedan. Sjukhuset erbjuder en behandling över 15 veckor bestående av både individuella samtal och gruppsamtal.

På andra ställen i landet satsas det på liknande projekt. Region Skåne beräknar att sätta igång en verksamhet riktad till unga upp till 18 år i början av 2021. Och i region Stockholm ska man, i samarbete med barnpsykiatrin, sätta igång ett forskningsprojekt vid årsskiftet.

– Vi ska göra en kartläggning av förekomsten. Det är många som säger att det är ett problem, men hur utbrett är det egentligen? Vi ska även försöka se om det finns någon koppling med annan psykisk problematik, säger Anders Nilsson, psykolog och forskare vid centrum för psykiatriforskning i region Stockholm.

Dataspelsberoende är sedan förra året klassat som en sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO. Tidigare räknades det bara som en hälsorisk. För att klassas som dataspelsberoende användes nedan tre kriterier.

  • Personen kan inte längre kontrollera sitt spelande.
  • Andra intressen och aktiviteter åsidosätts.
  • Spelandet drabbar andra delar av livet, exempelvis familj, utbildning och arbete. För att diagnostiseras med beroende krävs oftast att det ska ha pågått i minst ett års tid, men i vissa fall kan det vara en kortare tid.

Källa: DN

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.