Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hjälp mot spelberoende

Den första mottagningen för dataspelsberoende har öppnat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. I Skåne och Stockholm startas nu liknande satsningar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 4 november 2020 digit

Gaming Beroende

Av de tio personer som hittills har sökt sig till mottagningen är alla män och över 20 år gamla, säger Annika Hofstedt, enhetschef på Mottagning för spelberoende och skärmhälsa på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Mottagningen öppnade och började ta emot remisser för ungefär en månad sedan. Sjukhuset erbjuder en behandling över 15 veckor bestående av både individuella samtal och gruppsamtal.

På andra ställen i landet satsas det på liknande projekt. Region Skåne beräknar att sätta igång en verksamhet riktad till unga upp till 18 år i början av 2021. Och i region Stockholm ska man, i samarbete med barnpsykiatrin, sätta igång ett forskningsprojekt vid årsskiftet.

– Vi ska göra en kartläggning av förekomsten. Det är många som säger att det är ett problem, men hur utbrett är det egentligen? Vi ska även försöka se om det finns någon koppling med annan psykisk problematik, säger Anders Nilsson, psykolog och forskare vid centrum för psykiatriforskning i region Stockholm.

Dataspelsberoende är sedan förra året klassat som en sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO. Tidigare räknades det bara som en hälsorisk. För att klassas som dataspelsberoende användes nedan tre kriterier.

  • Personen kan inte längre kontrollera sitt spelande.
  • Andra intressen och aktiviteter åsidosätts.
  • Spelandet drabbar andra delar av livet, exempelvis familj, utbildning och arbete. För att diagnostiseras med beroende krävs oftast att det ska ha pågått i minst ett års tid, men i vissa fall kan det vara en kortare tid.

Källa: DN

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.