Gröna regioner

Solros Hållbarhet

Sveriges regioner fortsätter att minska sin klimatpåverkan, bland annat är gemensamma krav i upphandling ett framgångsrecept i miljöarbetet. Det visar en ny rapport. 

– Att gå samman för att upphandla är ett kraftfullt verktyg såväl för god kvalitet, bra pris och inte minst att uppnå en giftfri miljö, minska klimatpåverkan och värna en produktion med schyssta arbetsvillkor, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner.

Alla regioner ställer hållbarhetskrav i sina upphandlingar, men det finns en stor variation kring vad och hur man ställer dem. Rapporten Årets Öppna jämförelser – Miljöarbetet i regionerna lyfter fram regionernas gemensamma satsning vid upphandlingar genom det nationella kansliet för hållbar upphandling. 

– Nationella kansliet för hållbar upphandling ger regionerna en samlad röst när de upphandlar, säger Gunilla Glasare.

Bland annat är it ett centralt område för det nationella kansliet, som även kan hjälpa med formulering av krav samt hur kraven ska verifieras och följas upp.  

Rapporten visar att regionerna har minskat sin klimatpåverkan inom flera områden mellan 2009 till 2019. Till exempel har andelen ekologiska livsmedel ökat från 13 till 45 procent och förnybara drivmedel i kollektivtrafiken ökat från 42 till 91 procent.

Källa: SKR

6 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng