Golfa med 3D-print

Golf 3Dprint

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

– Det här är en så stor innovation att den för alltid kan förändra hur golfklubbor byggs. Först ut är en putter, och vi har mycket mer på gång under nästa år och framåt, säger Martin Willners, nordisk marknadschef för Cobra och Puma.

Den första puttern som skapats med tekniken heter Supersport-35 Blade. Tidigare har 3D-skrivare använts till att ta fram prototyper och delar till golfklubbor, men tekniken har ansetts för långsam och dyr, vilket ändrades när HP började med sin Metal Jet-teknik.

– Vi har hoppats att den dagen skulle komma där vi kunde använda tekniken för något annat än bara prototyper. Metal Jet-tekniken som HP använder kanske inte ersätter alla konventionella tillverkningsmetoder som vi använder för närvarande. Men det är väldigt mycket närmare än vi trodde att det skulle vara både ur kostnad och leveranssynpunkt, säger Ryan Roach, Senior Principle Innovation Engineer på Cobra.

En fördel med 3D-printade golfklubbor ska vara att det är lätt att ta fram en ny prototyp eller göra finjusteringar, eftersom det varken kräver verktyg eller gjutformar. Cobra menar att man kan testa mellan 10 och 20 prototyper på samma tid som det tar att utveckla en prototyp med traditionella metoder.

Källa: Golfbranschen

24 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng