AI tar tempen

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

– I normalfallet rör det sig 40 000 personer genom Helsingborg C varje dag. Som fastighetsägare ser vi positivt på att kunna möjliggöra för att på ett säkert och innovativt sätt kunna identifiera trender för exempelvis säsongsinfluensa, säger Magnus Lambertsson, regionchef för Wilhborgs i Helsingborg.

Anonyma data

Projektet med sensorer på Helsingborgs central är planerat att löpa under två år och sker inom ramen för stadens innovationssatsning H22. Sensorerna kommer att använda sig av anonyma datapunkter och kan inte spåra enskilda individer. All statistik presenteras som trender och histogram via en webbsida.

– I dagens läge, när alla på ett eller annat sätt drabbas av coronapandemin känns det extra angeläget att vi arbetar för att göra platsen trygg och säker för våra resenärer, säger Magnus Lambertsson.

Bättre förberedelser

Förhoppningen är den två år långa datainsamlingen kan komma till nytta för vårdsektorn och andra hälsofrämjande instanser i staden, och skulle kunna signalera och förvarna om kommande epidemier eller influensasäsonger.

– Med den här AI-lösningen tillsammans med annan tillgänglig öppen data, hoppas vi kunna leverera bättre lägesrapporter till såväl lokala, regionala och nationella beslutsfattare, och tillhandahålla mer kvalificerat beslutsunderlag till stadens egen krisorganisation, som exempelvis när vi ska aktivera specifik information till befolkningen eller höja beredskapen inom vården. Datan kan också användas för att se det omvända, alltså en avtagande trend, som en indikator på att åtgärder fungerar, eller att det rent av kan vara läge att lätta på restriktioner, säger Elina Bratt, säkerhetschef på Helsingborgs stad.

Källa: Helsingborgs stad

17 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng