Självkörande i skogen

Sjalvkorande I Skogen

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat en autonom skogsmaskin. Programmerad för att jobba på egen hand och utrustad med sensorer för att läsa sin omgivning kan den vara början på stora förändringar inom skogs- och jordbruket.

– Förutsättningarna för att maskinen blir bättre än människan finns där, och det ska vi nu testa. Det är en helt unik maskin, det finns ingen liknande i världen vad vi känner till, säger Magnus Karlberg, professor i datorstödd maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet.

Den tio ton tunga skogsmaskinen kan styras med fjärrkontroll men också programmeras för att utföra arbete helt på egen hand. Maskinen drivs för tillfället med biodiesel och är byggd utan förarhytt, men med konventionell drivlina, kran, pendelarmar och sensorer.

– Ett autonomt fordon måste kunna uppfatta sin omgivning. Vi har utrustat maskinen med sensorer för att den ska kunna fatta bra beslut och för att öka säkerheten. Om det till exempel kommer en människa för nära ska den stänga av sig själv.

Testkörning

För sex år sedan började Magnus Karlberg och hans kollegor skissa på maskinen, eller terrängfordonsplattformen. Sedan dess har arbetsgruppen på universitetet arbetat för att göra det självgående fordonet så smart och robust som möjligt. Nu är det redo för skogen.

– Syftet är att göra tester inom en rad områden för att utveckla autonom teknik för maskiner och annan utrustning som används i jordbruk och skogsbruk. Det som gör vår maskin unik i sitt slag är just flexibiliteten att testa olika utrustning, att byta ut drivlinor och aggregat och annat, säger Magnus Karlberg.

Mindre markskador

Terrängfordonsplattformen öppnar för en rad forskningssamarbeten med bland annat skogsbolag och lärosäten i Sverige och utomlands. Forskarna undersöker till exempel hur markberedning och transport av biomassa kan ske på ett mer hållbart sätt.

– I skogen är markskador ett stort bekymmer och vi vill avsevärt minska andelen yta på hyggen som påverkas. I ett av våra projekt jobbar vi ihop med svenska skogsbolag om att göra markberedning på ett helt annat sätt än i dag, säger Magnus Karlberg.

Källa: LTU

 

8 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto LTU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng